+32 (0)3 221 15 69

Market Update | 29/06/2023

Jun 29, 2023 | Marketupdates | 0 comments

De goudprijs beweegt zich richting het niveau van $1900, in reactie op de toespraak van Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve. Dit suggereert een mogelijke verdere daling van de goudprijs.

Alleen indicaties | Slotkoersen zijn biedingen | Prijzen & Grafieken: Trading View | Markt Onderzoek Refinitiv | Zie de disclaimer hieronder

Inzichten

Woensdag werd goud voornamelijk verhandeld binnen een smalle bandbreedte in Azië, variërend van $1917 als hoogste prijs tot $1913 als laagste. De druk verhoogde echter toen de markten in Europa openden en goud daalde tot een 14 weken laagtepunt van $1904. Deze daling volgde op een opwaartse trend van de Amerikaanse dollar na de sterke toespraak van Jerome Powell tijdens het ECB’s Central Bank Forum. Hij gaf aan dat er meer renteverhogingen nodig zijn dit jaar om de inflatie in de Verenigde Staten onder controle te houden.

Het goud kon zich herstellen tot $1913 dankzij koopjesjagers en het nemen van winst, voordat het terugviel naar het slot van de dag op $1907, een daling van 0,37%. De goudprijs schommelde deze ochtend tussen $1907 en $1913. De focus ligt vandaag op de Amerikaanse economie met de publicatie van de groeicijfers van het BBP voor het eerste kwartaal van 2023 en de prijsdata. Als er geen negatieve verrassingen zijn, zou de goudprijs kunnen dalen onder de cruciale grens van $1900, aangezien de 200-dagen voortschrijdend gemiddelde net onder de $1860 ligt. De verwachte handelsrange voor vandaag is $1890 tot $1920. De industriële edelmetalen hadden een zware dag, met zilver dat 0,7% daalde tot $22,70, platina dat 1,29% daalde tot $915 en palladium dat 2,71% daalde tot $1256, nadat het een vier en een half jaar laagtepunt van $1206 bereikte.

Marktcommentaar

Op 29 juni meldde Reuters dat de goudprijzen dicht bij een dieptepunt in midden maart bleven op donderdag. Deze daling werd veroorzaakt door een sterkere dollar en havikachtige opmerkingen van de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, Jerome Powell. Spotgoud daalde met 0,2% tot $1.903,19 per ounce om 0340 GMT, dicht bij een laagterecord in midden maart dat op woensdag werd bereikt. De goud futures in de Verenigde Staten daalden met 0,5% tot $1.911,70. De dollarindex was hoger, waardoor goud duurder werd voor houders van andere valuta’s. Powell’s havikachtige opmerkingen versterkten de mogelijkheid dat de rentetarieven langer hoog blijven, met een hogere opportuniteitskost van het aanhouden van goud die de aantrekkingskracht van goud vermindert, volgens OCBC-valutastrateeg Christopher Wong. Powell suggereerde dat er nog twee renteverhogingen waarschijnlijk waren voor het streefpercentage van de Fed-fondsen, en hij zag de inflatie niet teruglopen tot het streefcijfer van 2% tot 2025.

Beleggers zien nu een kans van 81% op een renteverhoging van 25 basispunten in juli voordat de rentetarieven stabiel blijven voor de rest van het jaar, volgens de Fedwatch-tool van de Chicago Mercantile Exchange. Hoge rentetarieven ontmoedigen het investeren in niet-renderend goud. Marktparticipanten wachten nu op de initiële Amerikaanse werkloosheidsclaims en de definitieve cijfers van het bruto binnenlands product in het eerste kwartaal, die later op de dag bekend zullen worden gemaakt, samen met gegevens over persoonlijke consumptie-uitgaven (PCE) voor mei op vrijdag. Analisten ondervraagd door Reuters verwachten dat de kern-PCE, de favoriete inflatiegraadmeter van de Federal Reserve, 4,7% zal bedragen op jaarbasis, ruim boven het streefcijfer van 2% van de Federal Reserve.

Aziatische aandelen waren ingetogen op basis van hogere rentetarieven, terwijl de Japanse yen en de Chinese yuan moeite hadden om zich te herstellen van dieptepunten te midden van angsten voor officiële interventie. De fabrieksactiviteit in China kromp waarschijnlijk voor de derde opeenvolgende maand in juni, zij het in een marginaal langzamer tempo, toonde een peiling van Reuters aan. Spotzilver veranderde weinig op $22,71 per ounce, terwijl platina met 0,2% steeg tot $912,52. Palladium steeg met 0,6% tot $1.256,83 per ounce, na het bereiken van een dieptepunt van vier en een half jaar in de vorige sessie.

Economische Analyse

Fed-voorzitter Powell zei op het ECB Forum over Centrale Banken dat er meer beperkingen aankomen en dat de rentetarieven dit jaar opnieuw zullen moeten stijgen, waarbij hij minstens twee meer renteverhogingen voorspelde. Tegelijkertijd voegde Powell eraan toe dat hij opeenvolgende renteverhogingen niet van tafel zou nemen. De Fed-voorzitter merkte ook op dat de Amerikaanse economie vrij veerkrachtig is en een recessie, hoewel mogelijk, niet het meest waarschijnlijke geval is. De Federal Reserve liet het doel voor het fondsenpercentage ongewijzigd op 5%-5,25% in juni, maar signaleerde dat de tarieven tegen het einde van het jaar mogelijk naar 5,6% zouden gaan als de economie en de inflatie niet meer vertragen.

Deze pauze markeerde de eerste in de verkrappingscampagne na tien opeenvolgende verhogingen die de leenkosten naar het hoogste niveau brachten sinds september 2007. Het fondsentarief wordt nu dit jaar hoger gezien op 5,6%, vergeleken met 5,1% zoals voorspeld in maart. Opwaartse revisies werden ook gemaakt voor 2024 (4,6% versus 4,3%) en 2025 (3,4% versus 3,1%. Bron: de Federal Reserve.

Goud Grafiek ($/oz)

Zilver Grafiek ($/oz)

Platina Grafiek ($/oz)

Palladium Grafiek ($/oz)

Dit document is uitgegeven door Value Trading BV. Hoewel er alle redelijke zorg is besteed aan de voorbereiding van dit document, wordt er geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid aanvaard voor feitelijke fouten of voor enige hierin uitgedrukte mening. Meningen, projecties en schattingen kunnen zonder voorafgaande kennisgeving veranderen. Dit document is alleen voor informatieve doeleinden en voor privé-circulatie. Het vormt geen aanbod, aanbeveling of uitnodiging aan enig persoon om een transactie aan te gaan of een hedge-, handels- of investeringsstrategie aan te nemen, noch vormt het een voorspelling van waarschijnlijke toekomstige bewegingen in tarieven of prijzen of enige vertegenwoordiging dat dergelijke toekomstige bewegingen de in enige illustratie getoonde niet zullen overtreffen.