+32 (0)3 221 15 69

Marktupdate | 01/09/2023

sep 1, 2023 | Marketupdates | 0 Reacties

Goud eindigt lager op de dag en daalt 1,27% in augustus; belangrijke focus ligt op Amerikaanse werkgelegenheidsgegevens

Alleen indicaties | Slotkoersen zijn biedingen | Prijzen & Grafieken: Trading View | Markt Onderzoek Refinitiv | Zie de disclaimer hieronder

Inzichten

Goud had een onregelmatige sessie op donderdag met bescheiden volume, maar bleef binnen een nauw bereik. Het bereik werd begrensd door een hoogtepunt van $1947, genoteerd in de vroege handel in New York, aangezien een aantal economische rapporten uit de Verenigde Staten zoals verwacht binnenkwamen. Het dieptepunt van de dag was $1940, genoteerd bij het sluiten van de markt, wat resulteerde in een marginaal verlies van 0,1% voor de dag. Over de maand eindigde de goudprijs met een verminderd verlies van 1,27%, na gehandeld te hebben tussen $1966 en $1885.

Het gele metaal heeft zich tot nu toe deze ochtend bewogen tussen $1939 en $1944. We verwachten een actief volatiel einde van de week met de publicatie van de meest recente Amerikaanse werkgelegenheidsgegevens. Deze gegevens worden nauwlettend gevolgd door de Federal Reserve bij het bepalen van hun monetaire beleid en vormen het belangrijkste risico-evenement van vandaag. We verwachten dat goud zal handelen tussen het 50-daags voortschrijdend gemiddelde, dat op $1930 is ingesteld, en het 100-daags voortschrijdend gemiddelde van $1955.

Zilver daalde met 0,73% tot $24,44 en was in de maand 1,25% lager na een handelsbereik van 12% van $22,26 tot $25,02. Het lijkt een actieve laatste vier maanden van het jaar tegemoet te gaan, met de focus op de bovenkant. Platina daalde met 0,81% tot $974, maar won 1,88% gedurende de maand en lijkt een voet aan de grond te krijgen boven de $1000. Palladium daalde met 0,16% tot $1228 en verloor 4,06% gedurende de maand.

Marktcommentaar

1 september 2023 (Reuters) – Goud steeg op vrijdag en leek op weg naar een tweede opeenvolgende wekelijkse winst, geholpen door verminderde kansen op renteverhogingen in de Verenigde Staten dit jaar. Dit komt na een week vol met data die wordt afgesloten met het cruciale banenrapport later op de dag. De spotprijs van goud steeg met 0,2% tot $1.942,56 per ons om 0130 Greenwich Mean Time, en lijkt op weg naar een wekelijkse winst van meer dan 1% na het bereiken van hoogtepunten van één maand op woensdag. Futures op Amerikaans goud klommen met 0,2% tot $1.969,40.

De rendementen op Amerikaanse staatsobligaties en de dollar leken lager te eindigen in de week, waardoor goud aantrekkelijker werd voor houders van andere valuta. De consumentenbestedingen in de Verenigde Staten stegen in juli het meest in zes maanden. Echter, een vertragende maandelijkse inflatie versterkte de verwachting dat de Federal Reserve de rente ongewijzigd zal laten volgende maand. Raphael Bostic, president van de Atlanta Fed, betoogde op donderdag tegen verdere renteverhogingen in de Verenigde Staten. Hij stelde dat het monetaire beleid al strak genoeg is om de inflatie terug te dringen tot 2% binnen een “redelijke” periode.

Inflatie in de eurozone bleef stabiel in augustus, maar de onderliggende prijsgroei daalde zoals verwacht, wat een gemengd beeld geeft dat het leven voor de Europese Centrale Bank compliceert. De fabrieksactiviteit in Japan kromp voor de derde opeenvolgende maand in augustus, zo bleek uit een enquête op vrijdag. De CEO van Impala Platinum sprak over een snelle daling van de prijzen van palladium en rodium die de winsten heeft gedrukt, de dividenduitkeringen heeft verlaagd en de focus heeft verlegd naar kostenbesparing. Andere edelmetalen leken ook op weg naar wekelijkse winsten. De spotprijs van zilver steeg met 0,4% tot $24,53 per ons, platina steeg met 0,3% tot $970,23, en palladium sprong met 1,6% tot $1.233,63.

Economische Analyse

Het persoonlijk inkomen in de Verenigde Staten steeg in juli 2023 met 0,2% ten opzichte van een maand eerder, na een stijging van 0,3% in juni, en lag iets onder de marktverwachtingen van een stijging van 0,3%. De vergoeding van werknemers steeg met 0,4%, aangedreven door een groei van 0,4% in lonen en salarissen, en een stijging van 0,3% in andere kosten. Intussen bleven de persoonlijke inkomsten uit vermogen onveranderd, aangezien een stijging van 0,3% in persoonlijke rente-inkomsten werd gecompenseerd door een daling van 0,2% in persoonlijke dividendinkomsten.

De persoonlijke uitgaven in lopende dollars in de Verenigde Staten sprongen in juli 2023 met 0,8%, wat de grootste stijging is sinds januari en voorligt op de marktverwachtingen van een stijging van 0,7%. Dit weerspiegelt de veerkracht van de Amerikaanse consument tegen een vertragende economie. De uitgaven waren ook aanzienlijk hoger in dollars (0,6%), wat de veerkracht van de consument tegen inflatie onderstreept en suggereert dat de Federal Reserve ruimte heeft voor verdere verstrakking.

De Personal Consumption Expenditures (PCE) prijsindex in de Verenigde Staten steeg in juli 2023 met 0,2% ten opzichte van een maand eerder, en komt overeen met het tempo van juni en de marktverwachtingen. De prijzen van diensten stegen met 0,4%, een versnelling van de stijging van 0,3% in de vorige maand. Ondertussen daalden de prijzen van goederen met 0,3%, wat de derde opeenvolgende maand van afname markeert. Onder de goederen daalden de kosten van duurzame goederen met 0,7%, terwijl de prijzen van niet-duurzame goederen onveranderd bleven. Op jaarbasis stegen de PCE-prijzen met 3,3% in juli, een stijging ten opzichte van de 3,0% die in juni werd genoteerd. Exclusief voedsel en energie groeide de PCE-prijsindex ook met 0,2% op maandbasis en met 4,2% ten opzichte van het vorige jaar.

Bron: U.S. Bureau of Economic Analysis

Goud Grafiek ($/oz)

Zilver Grafiek ($/oz)

Platina Grafiek ($/oz)

Palladium Grafiek ($/oz)

Dit document is uitgegeven door Value Trading BV. Hoewel er alle redelijke zorg is besteed aan de voorbereiding van dit document, wordt er geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid aanvaard voor feitelijke fouten of voor enige hierin uitgedrukte mening. Meningen, projecties en schattingen kunnen zonder voorafgaande kennisgeving veranderen. Dit document is alleen voor informatieve doeleinden en voor privé-circulatie. Het vormt geen aanbod, aanbeveling of uitnodiging aan enig persoon om een transactie aan te gaan of een hedge-, handels- of investeringsstrategie aan te nemen, noch vormt het een voorspelling van waarschijnlijke toekomstige bewegingen in tarieven of prijzen of enige vertegenwoordiging dat dergelijke toekomstige bewegingen de in enige illustratie getoonde niet zullen overtreffen.