+32 (0)3 221 15 69

Marktupdate | 04/07/2023

jul 4, 2023 | Marketupdates | 0 Reacties

Met de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag vakantie in het vooruitzicht en een gerichte blik op de Federal Reserve, sloot goud licht hoger.

Alleen indicaties | Slotkoersen zijn biedingen | Prijzen & Grafieken: Trading View | Markt Onderzoek Refinitiv | Zie de disclaimer hieronder

Inzichten

In Azië ervoer goud op maandag een milde verkoopdruk, wat resulteerde in een daling tot een dagdieptepunt van $1911. Echter, in Europa stabiliseerde de prijs om vervolgens in New York een sterke rally van 1% te zien, piekend op $1930. Dit gebeurde in een markt gekenmerkt door bescheiden handelsvolumes en veel beleggers die een lang weekend namen voor de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag. Het edelmetaal sloot met een bescheiden winst van 0,1% op $1922, een niveau dat het de volgende ochtend nauwelijks heeft verlaten. Met de Amerikaanse markten gesloten, wordt een rustige sessie verwacht met een voorspelde handelsmarge van $1915 tot $1930, in afwachting van de notulen van de Federal Open Market Committee (FOMC) morgen. De industriële edelmetalen kenden een sterke start van de week met zilver, platina en palladium die respectievelijk 0,57%, 0,88% en 1,31% stegen tot $22.90, $913 en $1938.

Marktcommentaar

Goudprijzen bleven dinsdag stabiel in dunne handel, te midden van een Amerikaanse feestdag. Traders kijken nu uit naar de notulen van de vergadering van de Amerikaanse Federal Reserve in juni, die woensdag worden vrijgegeven, voor aanwijzingen over het toekomstige pad van de renteverhogingen. De goudprijs bleef stabiel op $1,921.39 per ounce om 0241 GMT, terwijl Amerikaanse goud futures ongewijzigd waren op $1,929.10.

Nicholas Frappell, Global Head of Institutional Markets bij ABC Refinery, merkte op dat de huidige tegenwind voor goud komt van verwachtingen van een verdere 50 basispunten verstrakking, een grotere terugtrekking van liquiditeit, en tarieven die hoog blijven na het bereiken van de Terminalwaarde. Volgens de Fedwatch-tool van de Chicago Mercantile Exchange (CME) is er bijna een 90% kans op een renteverhoging van 25 basispunten in juli, wat de tarieven naar 5,25% – 5,50% brengt voordat er verlagingen worden verwacht na maart 2024. Hoge rentetarieven maken investeren in niet-renderend goud minder aantrekkelijk. De dollarindex bleef onveranderd.

De Amerikaanse productie bereikte in juni het laagste niveau sinds mei 2020 volgens gegevens van maandag, hoewel prijsdrukken blijven afnemen doordat toeleveringsketens aanzienlijk zijn versoepeld en hogere leenkosten de vraag dempen. De markt zal ook uitkijken naar de notulen van de FOMC-vergadering van 13-14 juni die woensdag worden vrijgegeven.

Frappell voegde eraan toe dat, hoewel goudprijzen kunnen herstellen tot $1,940 voordat een potentiële verdere daling plaatsvindt, “de rente-achtergrond blijft een significante sleur.” De belangrijkste financiële diplomaat van Japan, Masato Kanda, merkte op dat de autoriteiten nauw contact onderhouden met de Amerikaanse en andere buitenlandse autoriteiten na de yen die vorige week daalde tot een bijna acht maanden dieptepunt tegen de dollar.

Het beleidsbesluit van de Reserve Bank of Australia (RBA) zal ook nauwlettend worden gevolgd tijdens de Aziatische markturen. De spotprijs van zilver steeg met 0,1% tot $22.91 per ounce, platina steeg met 0,6% tot $912.15, terwijl palladium 2% sprong tot $1,253.95.

Goud Grafiek ($/oz)

Zilver Grafiek ($/oz)

Platina Grafiek ($/oz)

Palladium Grafiek ($/oz)

Dit document is uitgegeven door Value Trading BV. Hoewel er alle redelijke zorg is besteed aan de voorbereiding van dit document, wordt er geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid aanvaard voor feitelijke fouten of voor enige hierin uitgedrukte mening. Meningen, projecties en schattingen kunnen zonder voorafgaande kennisgeving veranderen. Dit document is alleen voor informatieve doeleinden en voor privé-circulatie. Het vormt geen aanbod, aanbeveling of uitnodiging aan enig persoon om een transactie aan te gaan of een hedge-, handels- of investeringsstrategie aan te nemen, noch vormt het een voorspelling van waarschijnlijke toekomstige bewegingen in tarieven of prijzen of enige vertegenwoordiging dat dergelijke toekomstige bewegingen de in enige illustratie getoonde niet zullen overtreffen.