+32 (0)3 221 15 69

Marktupdate | 06/09/2023

sep 6, 2023 | Marketupdates | 0 Reacties

Goud daalt naar een 1-maands laagtepunt ondanks een goed handelsvolume, terwijl de Amerikaanse dollar een hoogste punt bereikt in 6 maanden

Alleen indicaties | Slotkoersen zijn biedingen | Prijzen & Grafieken: Trading View | Markt Onderzoek Refinitiv | Zie de disclaimer hieronder

Inzichten

Goud bereikte zijn hoogste punt van de dag op $1939 tijdens de vroege Aziatische handel op dinsdag. Het daalde daarna gestaag naar $1930 in Europa, voordat het terugveerde naar $1936 kort nadat de markt in New York opende. Deze bounce-back volgde op een zwakker dan verwacht rapport van de United States Factory Orders. Het gele metaal hervatte echter de neerwaartse trend en eindigde op de laagste niveaus met een daling van 0,62% op $1926 te midden van een goed volume. Tegelijkertijd bereikte de DXY (Dollar Index) een piek in 6 maanden en steeg de rente op Amerikaanse 10-jaars Treasuries naar een hoogste punt in een week. Tot nu toe hielden de prijzen vanochtend stand tussen $1924 en $1927.

De focus zal vandaag liggen op de economie van de Verenigde Staten, want er komen drie belangrijke rapporten uit. Op de grafieken was de sluiting onder het 50-daags Moving Average technisch gezien negatief. Met het 200-daags Moving Average op $1918, wordt dat het waarschijnlijke koersdoel. Er wordt een tradingrange verwacht van $1915 tot $1935. Zilver kende een daling van 1,88% en daalde tot $23,54. Dit industriële edelmetaal reageerde negatief op zwakke economische cijfers uit China en lijkt technisch kwetsbaar. De MACD (Moving Average Convergence Divergence) staat op het punt om een verkoopsignaal te geven, mogelijk gericht op een steunniveau op $23. Platina daalde ook met 2,61% door negatief nieuws uit China.

Marktcommentaar

06 september 2023 (Reuters) – Goud zette de neerwaartse trend voort en daalde woensdag naar dieptepunten van een week. Deze daling komt na de grootste intra-day daling in een maand tijdens de vorige sessie. De rente op Amerikaanse schatkistpapier en de dollar stegen beide op de verwachting dat de rente waarschijnlijk hoog zal blijven. Spotgoud bleef ingetogen op $1.924,41 per ounce rond 0058 GMT, na het grootste verlies in één dag sinds 1 augustus op dinsdag. Goudfutures uit de Verenigde Staten daalden met 0,1% tot $1.949,80.

De Amerikaanse dollar steeg in de laatste sessie naar een hoogste punt in zes maanden ten opzichte van een mandje valuta. Ondertussen bereikte de rente op benchmarkobligaties met een looptijd van 10 jaar het hoogste niveau in meer dan een week. Dit temperde de honger naar edelmetaal. Gouverneur Christopher Waller van de Federal Reserve verklaarde dat de laatste reeks economische gegevens de Federal Reserve de ruimte geeft om te evalueren of het nodig is om de rente weer te verhogen. Hogere rentetarieven in de Verenigde Staten en hogere rendementen op staatsobligaties verhogen de opportuniteitskosten van het aanhouden van goud, dat geen rente oplevert.

De wereldwijde bedrijvigheid vertraagde vorige maand verder, toen dienstverlenende bedrijven te maken kregen met een zwakke vraag. Stijgende prijzen en leenkosten hebben consumenten met schulden ertoe aangezet hun uitgaven te beteugelen, zoals bleek uit verschillende onderzoeken die dinsdag werden gepubliceerd. De Chinese export vertraagde in augustus waarschijnlijk minder snel, zoals blijkt uit een peiling van Reuters. Dit suggereert aanhoudende druk op fabrikanten, na hun slechtste prestatie in uitgaande leveringen sinds februari 2020 vorige maand. De SPDR Gold Trust, ’s werelds grootste door goud gedekte exchange-traded fund, meldde dat haar holdings met 0,1% daalden. In andere grondstoffen daalde spotzilver met 0,1% tot $23,49 per ounce, daalde platina met 0,3% tot $923,34 en steeg palladium met 0,1% tot $1.212,85.

Economische Analyse

De nieuwe orders voor geproduceerde goederen in de Verenigde Staten daalden met 2,1% ten opzichte van de voorgaande maand en kwamen in juli 2023 uit op $579,4 miljoen. Dit was minder dan de marktverwachtingen van een daling van 2,5% en volgde op vier opeenvolgende maanden van stijgingen. De daling wordt vergeleken met een naar boven bijgestelde stijging van 2,3% in juni. De daling werd voornamelijk veroorzaakt door een afname van de vraag naar transportmaterieel, die met $16,5 miljard of 14,3% daalde tot $98,6 miljard. Deze daling was voornamelijk te wijten aan niet-defensie vliegtuigen en onderdelen. Er was ook een daling in de vraag naar primaire metalen en computers en elektronische producten. Aan de andere kant steeg de vraag naar niet-duurzame goederen met $3,1 miljard of 1,1% tot $293,9 miljard. De bron voor deze gegevens is het United States Census Bureau.

Goud Grafiek ($/oz)

Zilver Grafiek ($/oz)

Platina Grafiek ($/oz)

Palladium Grafiek ($/oz)

Dit document is uitgegeven door Value Trading BV. Hoewel er alle redelijke zorg is besteed aan de voorbereiding van dit document, wordt er geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid aanvaard voor feitelijke fouten of voor enige hierin uitgedrukte mening. Meningen, projecties en schattingen kunnen zonder voorafgaande kennisgeving veranderen. Dit document is alleen voor informatieve doeleinden en voor privé-circulatie. Het vormt geen aanbod, aanbeveling of uitnodiging aan enig persoon om een transactie aan te gaan of een hedge-, handels- of investeringsstrategie aan te nemen, noch vormt het een voorspelling van waarschijnlijke toekomstige bewegingen in tarieven of prijzen of enige vertegenwoordiging dat dergelijke toekomstige bewegingen de in enige illustratie getoonde niet zullen overtreffen.