+32 (0)3 221 15 69

Marktupdate | 07/09/2023

sep 7, 2023 | Marketupdates | 0 Reacties

Goud breidt zijn daling uit naar een derde opeenvolgende sessie en lijkt klaar om te pivoteren rond het 200-daags voortschrijdend gemiddelde

Alleen indicaties | Slotkoersen zijn biedingen | Prijzen & Grafieken: Trading View | Markt Onderzoek Refinitiv | Zie de disclaimer hieronder

Inzichten

Goud handelde woensdag in Azië en Europa tussen $1923 en $1926 met een bescheiden volume. Maar, zoals gebruikelijk, versnelde het tempo na de opening in New York. Een korte periode van verhoogde prijsvolatiliteit volgde op gemengde economische cijfers uit de Verenigde Staten. Een zwakker dan verwachte S&P Global Purchasing Managers’ Index zorgde voor een rally naar het hoogste punt van de dag op $1929, maar werd daarna snel gevolgd door een rapport van het Institute for Supply Management dat wees op de sterkste groei in 6 maanden. Dit resulteerde in een scherpe ommekeer. Het gele metaal eindigde op de bodem en daalde 0,52% op $1916, en heeft tot nu toe vanmorgen tussen $1916 en $1920 stand gehouden. Goud lijkt vandaag waarschijnlijk te pivoteren rond het 200-daags Moving Average op $1918, met een potentiële trading range van $1910 tot $1930. Zilver voegde nog eens 1,57% toe aan het verlies van 1,88% van de vorige sessie en eindigde op $23,17, platina daalde met 2,04% naar $914 en palladium eindigde nauwelijks lager op $1215.

Marktcommentaar

07 september, 2023 (Reuters) – Goud bleef donderdag in de buurt van een één-weeks laagste punt na vijf opeenvolgende sessies van dalingen, terwijl de dollar bleef noteren op de hoogste waarden van midden maart, nadat uit gegevens bleek dat de dienstensector in de Verenigde Staten onverwacht sterker werd in augustus. Spotgoud steeg met 0,1% tot $1.917,99 per ounce om 0120 Greenwich Mean Time, het laagste niveau sinds 29 augustus. Goud futures uit de Verenigde Staten daalden 0,1% naar $1.942,20. De wereldaandelenindexen daalden, terwijl de rente op de Amerikaanse Treasuries steeg, en de Amerikaanse dollar bereikte het hoogste punt in zes maanden nadat woensdag sterker dan verwachte cijfers over de Amerikaanse dienstensector suggereerden dat de inflatiedruk aanhield. Susan Collins, voorzitter van de Federal Reserve Bank of Boston, zei dat er weliswaar tekenen zijn van de vermindering van de inflatie, maar dat de centrale bank voorzichtig te werk moet gaan bij haar volgende stappen in het monetaire beleid. Beleidsmakers van de Europese Centrale Bank waarschuwden beleggers dat een verhoging van de rentekosten tot de opties behoort die volgende week op tafel liggen. De Bank of England is “veel dichterbij” om haar reeks renteverhogingen te beëindigen, zei gouverneur Andrew Bailey woensdag. Hogere rentetarieven in de Verenigde Staten verhogen de opportuniteitskosten van het aanhouden van goud, dat geen rente oplevert. Beleidsmakers verwachten een aanhoudend tragere groei in China, misschien zelfs trager dan de huidige consensusverwachtingen, en zien de overgang van een infrastructuur- en investeringsgedreven economie naar een consumptiegedreven economie als “moeilijk”. SPDR Gold Trust, ’s werelds grootste door goud gedekte exchange-traded fund, zei dat haar holdings woensdag met 0,36% daalden. Elders daalde spotzilver met 0,3% tot $23,15 per ounce, steeg platina met 0,5% tot $913,24 en daalde palladium met 0,4% tot $1.210,35. Platina zal een 2,2% groter aanbodtekort registreren dan eerder verwacht voor 2023, gedreven door een sterke vraag en een vlak aanbod, aldus de World Platinum Investment Council (WPIC).

Economische Analyse

De Institute for Supply Management Services Purchasing Managers’ Index sprong onverwacht naar 54,5 in augustus 2023, wat wijst op de sterkste groei in de dienstensector in zes maanden, vergeleken met 52,7 in juli en de prognoses van 52,5. De bedrijfsactiviteit (57,3 vs 57,1), nieuwe orders (57,5 vs 55), werkgelegenheid (54,7 vs 50,7) en voorraden (57,7 vs 50,4) stegen sneller. Ook de leveringen aan leveranciers stegen (48,5 vs 48,1). In de afgelopen zes maanden weerspiegelt de gemiddelde waarde van 47,7% de snelste prestatie op het gebied van leveranciersleveringen sinds juni 2009. Tegelijkertijd nam de prijsdruk in augustus toe (58,9 vs 56,8), terwijl de vertragingen in orderboeken afnamen (41,8 vs 52,1). “Het sentiment onder de respondenten van het Business Survey Committee varieert per sector, maar de meerderheid van de panelleden is positief over de zakelijke en economische omstandigheden”, aldus Anthony Nieves, voorzitter van het Business Survey Committee van het Institute for Supply Management Services.
bron: Institute for Supply Management

Goud Grafiek ($/oz)

Zilver Grafiek ($/oz)

Platina Grafiek ($/oz)

Palladium Grafiek ($/oz)

Dit document is uitgegeven door Value Trading BV. Hoewel er alle redelijke zorg is besteed aan de voorbereiding van dit document, wordt er geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid aanvaard voor feitelijke fouten of voor enige hierin uitgedrukte mening. Meningen, projecties en schattingen kunnen zonder voorafgaande kennisgeving veranderen. Dit document is alleen voor informatieve doeleinden en voor privé-circulatie. Het vormt geen aanbod, aanbeveling of uitnodiging aan enig persoon om een transactie aan te gaan of een hedge-, handels- of investeringsstrategie aan te nemen, noch vormt het een voorspelling van waarschijnlijke toekomstige bewegingen in tarieven of prijzen of enige vertegenwoordiging dat dergelijke toekomstige bewegingen de in enige illustratie getoonde niet zullen overtreffen.