+32 (0)3 221 15 69

Marktupdate | 16/06/2023

jun 16, 2023 | Marketupdates | 0 Reacties

Goud noteert een nieuw dieptepunt in 3 maanden, maar herstelt door een zwakkere USD en een daling van de Amerikaanse 10-jaar staatsobligatie rendementen.

Alleen indicaties | Slotkoersen zijn biedingen | Prijzen & Grafieken: Trading View | Markt Onderzoek Refinitiv | Zie de disclaimer hieronder

Inzichten

Op donderdag startte goud een onophoudelijke daling in Azië en Europa, wat de verkoop na de Amerikaanse inflatiegegevens en de FOMC-vergadering verlengde om een ​​nieuw dieptepunt van 3 maanden van $1926 te bereiken in de vroege handel in New York. Ondanks een sterker dan verwacht Amerikaans detailhandelsrapport, vonden er echter bereidwillige kopers voor deze zwakte (opnieuw de centrale banken?). Dit werd gevolgd door een aanhoudend herstel van 1,77% tot een hoogtepunt van $1960 bij een hoog handelsvolume, aangezien de USD viel, de Amerikaanse staatsobligatie rendementen afnamen en de wereldwijde aandelenmarkten stegen. Het gele metaal sloot 0,82% hoger op $1958 en heeft tot nu toe vanochtend nauw tussen $1956 en $1962 gehouden. Bij afwezigheid van belangrijke Amerikaanse economische gegevens zou het einde van een interessante week rustig kunnen zijn, met goud dat waarschijnlijk zijwaarts zal handelen tussen de ondersteuning geboden door de 100-daagse MA vastgesteld op $1942 en weerstand van het cruciale niveau van $1960. Zilver herstelde van een daling tot $23.25 om te sluiten met een verlaagd verlies van 0.17% op $23.89, platina steeg 1.22% naar $992 en palladium steeg 0.72% naar $1391.

Marktcommentaar

16 juni 2023 (Reuters) – De goudprijzen bleven op vrijdag binnen een nauwe bandbreedte, terwijl handelaren recente Amerikaanse economische gegevens en havikachtige signalen van de Federal Reserve afwogen, terwijl een relatief zwakkere dollar enige steun bood aan het edelmetaal. Spot goud bleef onveranderd op $1,957.84 per ounce om 0238 GMT. Ook de Amerikaanse goudfutures bleven stilstaan op $1,970.30.

Goud dook op donderdag naar een dieptepunt van drie maanden voordat het van koers veranderde om hoger te eindigen, omdat Amerikaanse economische gegevens enige verlichting boden van de “havikachtige pauze” van de Fed op renteverhogingen. “Goud heeft moeite om hoger te bewegen omdat de boodschap van de Fed over inflatie en rentetarieven nog steeds havikachtig is. Het verwijdert dus de prikkel om goud te kopen omdat er meer renteverhogingen in het verschiet liggen”, aldus Edward Meir, een metaalanalist bij Marex.

Hoewel goud wordt beschouwd als een veilige haven tijdens economische onzekerheden, maken hogere rentetarieven het edelmetaal met nul rendement minder aantrekkelijk. Handelaren prijzen nu een kans van 72% in op een renteverhoging van 25 basispunten in juli, nadat de Fed in nieuwe projecties aangaf dat de leenkosten mogelijk nog met maximaal een half procentpunt moeten stijgen tegen het einde van het jaar. De dollarindex bleef dicht bij een dieptepunt van een maand, waardoor goud minder duur werd voor kopers met andere valuta.In de komende twee weken zou goud kunnen handelen in de range van $1,931 tot $2,000, met sterke weerstand aan de bovenkant, voegde Meir eraan toe.

De Bank of Japan handhaafde daarentegen haar ultra-soepele monetaire beleid ondanks een hoger dan verwachte inflatie, omdat het zich concentreert op het ondersteunen van een fragiel economisch herstel te midden van een sterke vertraging van de wereldwijde groei.

Spot zilver steeg met 0.2% naar $23.9098 per ounce en platina tikte 0.1% hoger naar $986.86. Maar beide metalen stonden op het punt om een wekelijks verlies te noteren. Palladium daalde licht met 0.1% naar $1,397.90 maar was op weg naar de beste week sinds april.

Economische Analyse

De detailhandelsverkopen in de VS stegen onverwacht met 0,3% maand-op-maand in mei 2023, na een stijging van 0,4% in april, en versloegen de verwachtingen van een daling van 0,1%. De gegevens gaven aan dat de consumentenbestedingen veerkrachtig blijven, ondanks hogere inflatie en rentetarieven. De grootste stijgingen werden gezien in de verkoop van bouwmaterialen en tuinuitrusting (2,2%) en motorvoertuigen en onderdelen (1,4%).

De aankopen waren ook hoger bij voedseldiensten en drinkgelegenheden (0,4%); algemene handelswinkels (0,4%); meubelwinkels (0,4%); voedsel- en drankenwinkels (0,3%); sportartikelen, hobby, muziekinstrument, & boekwinkels (0,3%); en elektronica en apparaten (0,2%).

Aan de andere kant waren de verkopen vlak bij gezondheid, persoonlijke verzorging, en kledingwinkels en daalden 2,6% bij benzinestations en 1% bij diverse winkeliers. De zogenaamde kern-detailhandelsverkopen, die auto’s, benzine, bouwmaterialen en voedseldiensten uitsluiten, stegen met 0,2%, na een winst van 0,6% in april. Bron: U.S. Census Bureau

Goud Grafiek ($/oz)

Zilver Grafiek ($/oz)

Platinum Grafiek ($/oz)

Palladium Grafiek ($/oz)

Dit document is uitgegeven door Value Trading BV. Hoewel er alle redelijke zorg is besteed aan de voorbereiding van dit document, wordt er geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid aanvaard voor feitelijke fouten of voor enige hierin uitgedrukte mening. Meningen, projecties en schattingen kunnen zonder voorafgaande kennisgeving veranderen. Dit document is alleen voor informatieve doeleinden en voor privé-circulatie. Het vormt geen aanbod, aanbeveling of uitnodiging aan enig persoon om een transactie aan te gaan of een hedge-, handels- of investeringsstrategie aan te nemen, noch vormt het een voorspelling van waarschijnlijke toekomstige bewegingen in tarieven of prijzen of enige vertegenwoordiging dat dergelijke toekomstige bewegingen de in enige illustratie getoonde niet zullen overtreffen.