+32 (0)3 221 15 69

Marktupdate | 20/06/2023

jun 20, 2023 | Marketupdates | 0 Reacties

Goud heeft een ultrastille start van de week met de Amerikaanse markten gesloten, de focus ligt op de Federal Reserve

Alleen indicaties | Slotkoersen zijn biedingen | Prijzen & Grafieken: Trading View | Markt Onderzoek Refinitiv | Zie de disclaimer hieronder

Inzichten

Goud had een ultrastille start van de nieuwe week op maandag. De Amerikaanse markten waren gesloten voor de Juneteenth Emancipation Day vakantiedag. De prijs van goud daalde van een vroeg hoogtepunt van 1958 dollar geplaatst in Azië naar een dieptepunt van 1948 dollar in Europa voordat het eindigde met 0,41% op 1950 dollar te midden van een licht handelsvolume.

Het gele metaal is vanochtend actiever geweest, handelend tussen 1954 dollar en 1946 dollar. Marktparticipanten verwachten een meer volatiele sessie vandaag, omdat handelaren uitkijken naar de midweek getuigenis van Jerome Powell aan het Congres voor signalen van het monetair beleid van de Federal Reserve.

In onze wekelijkse beoordeling en vooruitzichten, voorspelden we een week van zijwaartse handel binnen technische parameters bepaald door het 50-daags voortschrijdend gemiddelde vastgezet op 1983 dollar en het 100-daags voortschrijdend gemiddelde op 1943 dollar. We zien geen reden om dat standpunt te veranderen met de verwachte handelsrange van vandaag tussen 1945 dollar en 1965 dollar.

Andere edelmetalen vertoonden ook beweging. Zilver viel 0,95% tot 23,96 dollar maar voelt solide aan. Platina eindigde laag en daalde met 0,81% tot 978 dollar, en palladium verminderde 0,5% tot 1402 dollar.

Marktcommentaar

Op 20 juni 2023 bleven de goudprijzen stabiel op dinsdag, na beweging in een nauwe range in vakantie-verdunde handel, terwijl marktdeelnemers wachtten op verdere richting van de Capitol Hill-getuigenis door Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, deze week. Spotgoud hield stand op 1949,59 dollar per ounce om 0248 Greenwich Mean Time, terwijl Amerikaanse goud futures daalden met 0,5% tot 1961,20 dollar.

“Goudprijzen lijken de laatste tijd uitgeput, aangezien intermitterende bounces gedurende de afgelopen maand weinig vervolg hebben gevonden … Dit komt op de rug van steviger Treasury rendementen, die een deksel hebben gehouden op de opwaartse kant van het niet-renderende gele metaal,” zei IG-marktanalist Yeap Jun Rong. Beleggers richten zich nu op Powell’s congresgetuigenis op woensdag en donderdag voor verdere begeleiding over rentetarieven na de havikachtige pauze van de Federal Reserve op het aanscherpen van het monetaire beleid vorige week.

Hoewel goud wordt beschouwd als een hedge tegen inflatie, verhogen renteverhogingen de opportunitykosten van het aanhouden van niet-renderend goud. “Met verwachtingen die eerder prijzen voor een meer dovish uitkomst van de Federal Reserve, is de recente terugslag van de centrale bank teleurstellend geweest voor sommigen, wat zich vertaalt in enige verkoop,” voegde IG’s Jun Rong toe.

Economische Analyse

De Housing Market Index van de National Association of Home Builders/Wells Fargo in de Verenigde Staten steeg met nog eens 5 punten naar 55 in juni 2023, de hoogste lezing sinds juli vorig jaar, en versloeg gemakkelijk de voorspellingen van 51.

Ook toonde de index aan dat het vertrouwen van de bouwers voor het eerst in 11 maanden in positief territorium kwam, te danken aan een solide vraag, een gebrek aan bestaande voorraad en een verbeterde efficiëntie van de toeleveringsketen. “Toch is de toegang tot leningen voor bouwers en ontwikkelaars in het afgelopen jaar moeilijker geworden, wat uiteindelijk zal resulteren in lagere perceelleveringen naarmate de sector probeert uit te breiden van cyclische dieptepunten”, zei de voorzitter van de National Association of Home Builders, Alicia Huey.

In juni sprong de maatstaf voor de huidige verkoop van eengezinswoningen naar 61 van 56, terwijl de sub-index voor de verkoop van woningen in de komende zes maanden met 6 punten steeg naar 62. Daarnaast steeg de maatstaf voor potentiële kopers met 4 punten naar 37. Bron: National Association of Home Builders.

Goud Grafiek ($/oz)

Zilver Grafiek ($/oz)

Platinum Grafiek ($/oz)

Palladium Grafiek ($/oz)

Dit document is uitgegeven door Value Trading BV. Hoewel er alle redelijke zorg is besteed aan de voorbereiding van dit document, wordt er geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid aanvaard voor feitelijke fouten of voor enige hierin uitgedrukte mening. Meningen, projecties en schattingen kunnen zonder voorafgaande kennisgeving veranderen. Dit document is alleen voor informatieve doeleinden en voor privé-circulatie. Het vormt geen aanbod, aanbeveling of uitnodiging aan enig persoon om een transactie aan te gaan of een hedge-, handels- of investeringsstrategie aan te nemen, noch vormt het een voorspelling van waarschijnlijke toekomstige bewegingen in tarieven of prijzen of enige vertegenwoordiging dat dergelijke toekomstige bewegingen de in enige illustratie getoonde niet zullen overtreffen.