+32 (0)3 221 15 69

Marktupdate | 22/06/2023

jun 22, 2023 | Marketupdates | 0 Reacties

Goud valt naar een nieuw dieptepunt in drie maanden na Jerome Powell’s havikachtige getuigenis voor het Congres

Alleen indicaties | Slotkoersen zijn biedingen | Prijzen & Grafieken: Trading View | Markt Onderzoek Refinitiv | Zie de disclaimer hieronder

Inzichten

De prestaties van goud waren vrij ingetogen in Azië op woensdag, het hield zich strak tussen een vroeg hoogtepunt voor de dag van $1939 en $1936. Echter, het toneel veranderde in Europa waar de prijs daalde naar $1932 voorafgaand aan de opening van New York. Marktspectators wachtten met ingehouden adem op Jerome Powell’s halfjaarlijkse toespraak tot het Congres, gezien als het belangrijkste risico-evenement van de dag.

Het was geen grote verrassing toen de voorzitter van de Federal Reserve een havikachtige toon aansloeg met een waarschuwing voor meer renteverhogingen in de toekomst. Dit veroorzaakte een scherpe verkoop tot een nieuw dieptepunt in drie maanden van $1920 op een goed volume. Echter, deze laatste dip vond bereidwillige kopers (opnieuw centrale banken?) met de prijs die herstelde naar $1937 voor het eindigde met een marginaal verlies van 0,15% op $1933.

Het gele metaal heeft tot nu toe vanochtend nauw verhandeld tussen $1935 en $1932. De Amerikaanse economie en het rentebeleid van de Federal Reserve zullen vandaag in de schijnwerpers staan met de tweede dag van Jerome Powell’s getuigenis voor het Congres en we kunnen ons opmaken voor een andere volatiele sessie met een potentieel handelsbereik van $1925 tot $1950.

Zilver voegde nog eens 2,16% toe aan de daling van 3,34% van de vorige dag om te eindigen op $22,66 maar zou goede technische en fysieke steun moeten vinden op huidige niveaus; platina eindigde op de laagtepunten en daalde 1,76% naar $947, palladium daalde 2,54% naar $1344.

Marktcommentaar

Op 22 juni 2023 (Reuters) – De goudprijzen waren op donderdag weinig veranderd vanwege hernieuwde gesprekken over renteverhogingen dit jaar door de Amerikaanse Federal Reserve, waardoor het edelmetaal dichtbij een dieptepunt van drie maanden bleef dat in de vorige sessie werd geraakt. Spot goud was vlak op $1.932,35 per ounce om 0242 GMT. Amerikaanse goud futures daalden 0,1% naar $1.942,70.

Federal Reserve’s Powell merkte in zijn opmerkingen aan wetgevers op Capitol Hill op dat verdere renteverhogingen “een vrij goede gok” zijn over waar de Amerikaanse centrale bank naartoe gaat als de economie in zijn huidige richting blijft gaan. Terwijl hogere rentetarieven de aantrekkingskracht voor nul-rendement edelmetaal verzwakken, zei Edward Meir, een metalen analist bij Marex dat “de markt nog steeds gelooft dat de centrale bank “zeer dichtbij is om hun renteverhogingen te voltooien,” en dat is waarom goud echt niet zo veel heeft gedaan.

Goud zou kunnen handelen tussen $1.900 en $1.980 tot de volgende beslissing van de Federal Reserve, voegde Meir toe. Markten prijzen een 72% kans in op een stijging van 25 basispunten volgende maand, volgens de CME FedWatch-tool. Ondertussen werd Raphael Bostic, president van de Federal Reserve van Atlanta, de eerste beleidsmaker die suggereerde dat de Federal Reserve minstens tot na zijn vergadering in juli zou moeten wachten om te beslissen over verdere renteverhogingen. De dollarindex bleef dicht bij de dieptepunten van woensdag. Een zwakkere dollar maakt edelmetaal meestal aantrekkelijker voor buitenlandse investeerders.

Handelaren wachten nu op de wekelijkse Amerikaanse initiële werkloosheidsclaims data om 1230 GMT, een belangrijke indicator van de Amerikaanse economie, en de rentebeslissing van de Bank of England na inflatiedata die opnieuw hoger uitviel dan verwacht, met investeerders verdeeld over hoe groot de nieuwe renteverhoging zal zijn. Spot zilver veranderde weinig op $22.6293 per ounce, na het laagste punt te hebben bereikt sinds 22 maart in de vorige sessie. Platina voegde 0,4% toe aan $944.96, en palladium kroop 0,1% omhoog naar $1.348.81.

Economische Analyse

Bijna alle deelnemers aan het Federal Open Market Committee verwachten dat het gepast zal zijn om de rentetarieven tegen het einde van het jaar enigszins te verhogen, versterkte Federal Reserve-voorzitter Powell in voorbereide opmerkingen voor het Semi-annual Monetary Policy Report aan het Congres. De Federal Reserve zal beslissingen blijven nemen van vergadering tot vergadering, gebaseerd op het totaal van binnenkomende gegevens en hun implicaties voor de vooruitzichten voor economische activiteit en inflatie, evenals het evenwicht van risico’s, voegde Powell toe.

“Eerder in het proces was snelheid erg belangrijk,” maar “Het is nu niet erg belangrijk.” Tegelijkertijd blijven inflatiedrukken hoog lopen, en het proces om de inflatie terug te brengen naar 2% heeft nog een lange weg te gaan en het zal tijd kosten voor de volledige effecten van monetaire terughoudendheid om gerealiseerd te worden. De Federal Reserve liet het doel voor het fonds tarief onveranderd op 5%-5.25% in juni maar signaleerde dat de tarieven mogelijk naar 5.6% kunnen gaan tegen het einde van het jaar als de economie en inflatie niet meer vertragen. Bron: Federal Reserve.

Goud Grafiek ($/oz)

Zilver Grafiek ($/oz)

Platina Grafiek ($/oz)

Palladium Grafiek ($/oz)

Dit document is uitgegeven door Value Trading BV. Hoewel er alle redelijke zorg is besteed aan de voorbereiding van dit document, wordt er geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid aanvaard voor feitelijke fouten of voor enige hierin uitgedrukte mening. Meningen, projecties en schattingen kunnen zonder voorafgaande kennisgeving veranderen. Dit document is alleen voor informatieve doeleinden en voor privé-circulatie. Het vormt geen aanbod, aanbeveling of uitnodiging aan enig persoon om een transactie aan te gaan of een hedge-, handels- of investeringsstrategie aan te nemen, noch vormt het een voorspelling van waarschijnlijke toekomstige bewegingen in tarieven of prijzen of enige vertegenwoordiging dat dergelijke toekomstige bewegingen de in enige illustratie getoonde niet zullen overtreffen.