+32 (0)3 221 15 69

Marktupdate | 21/06/2023

jun 21, 2023 | Marketupdates | 0 Reacties

Edelmetalen hebben het zwaar gehad. Sterke cijfers over de Amerikaanse woningmarkt wijzen erop dat er waarschijnlijk meer renteverhogingen aan komen

Alleen indicaties | Slotkoersen zijn biedingen | Prijzen & Grafieken: Trading View | Markt Onderzoek Refinitiv | Zie de disclaimer hieronder

Inzichten

Dinsdag begon de goudprijs laag, op $1946 tijdens de vroege Aziatische handel. Maar er kwam een flinke opleving, met een hoogtepunt van $1956. Toen kwamen de Amerikaanse woningmarktcijfers uit, veel sterker dan verwacht. Dit zorgde voor een daling van 1,28% naar $1931 in New York, met een hoop handel. De kracht van de Amerikaanse economie was duidelijk en er ontstond weer bezorgdheid over het renteverhogingsprogramma van de Amerikaanse Federal Reserve in juli.

Het goud sloot de dag af met een verlies van 0,72%, op $1936. Vanochtend schommelde de prijs tussen $1936 en $1939. We verwachten een spannende dag met iedereen die let op de getuigenis van Jerome Powell voor het Congres. Traders zijn op zoek naar signalen over het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank. We denken dat de goudprijs vandaag tussen $1925 en $1950 zal liggen.

Zilver had een zware dag en viel 3,34% naar $23,16, met veel handel. Platina daalde 1,43% naar $964 en palladium ging 1,64% naar beneden naar $1379.

Marktcommentaar

Op 21 juni 2023 meldde Reuters dat de goudprijzen zich in een krap bereik bewogen op woensdag na twee opeenvolgende sessies van dalingen, aangezien beleggers zich onthielden van het maken van grote weddenschappen voorafgaand aan de getuigenis van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell voor het Congres. Spotgoud hield stand op $1,937.26 per ounce om 0248 Greenwich Mean Time. Amerikaanse goudfutures waren bijna onveranderd op $1,948.40.

“De verwachte aanhoudende verkrappende bias van de Federal Reserve weegt op goud. In dit licht zou de getuigenis van voorzitter Powell een grote kortetermijnimpact op de markt kunnen hebben,” zei Clifford Bennett, hoofdeconoom bij ACY Securities. Terwijl goud wordt beschouwd als een hedge tegen inflatie, verhogen renteverhogingen de opportunitykost van het aanhouden van niet-renderende goudstaven.

Powell levert een halfjaarlijkse monetaire beleidsgetuigenis aan de Amerikaanse House Financial Affairs Committee om 1400 Greenwich Mean Time. Marktparticipanten zullen uitkijken naar het denken van de centrale bank over de noodzaak van verdere renteverhogingen te midden van havikachtige opmerkingen van beleidsmakers.

Twee beleidsmakers van de Federal Reserve en een genomineerde econoom om zich bij hen aan te sluiten op het in Washington gevestigde bestuur van de Federal Reserve zeiden dinsdag dat hun focus ligt op het verlagen van te hoge inflatie, zodat de Amerikaanse economie terug kan naar duurzame groei. Amerikaanse schatkistopbrengsten bevonden zich ondertussen dicht bij de sluiting van dinsdag, aangezien beleggers marktverwachtingen inprijsden dat de Federal Reserve bijna aan het einde van zijn renteverhogingscyclus is.

Economische Analyse

In mei 2023 is het aantal gestarte woningbouwprojecten in de Verenigde Staten onverwacht met 21,7% gestegen ten opzichte van de vorige maand. Dit komt neer op een jaarlijks tempo van 1,631 miljoen, het hoogste niveau sinds april 2022 en veel hoger dan de verwachte 1,4 miljoen. Dit suggereert dat de huizenmarkt zich stabiliseert na een periode van vertraging die begin vorig jaar begon, aangedreven door hogere hypotheekrentes, hoge prijzen en strengere leningen.

De bouw van eengezinswoningen, die het grootste deel van de woningbouw uitmaken, steeg met 18,5% naar 997K, de hoogste waarde sinds juni vorig jaar. De bouw in gebouwen met vijf eenheden of meer steeg met 28,1% naar 624K. Er werd meer gebouwd in het Westen (16,4% tot 341K), het Zuiden (20,3% tot 908K) en het Midwesten (66,9% tot 282K), maar minder in het Noordoosten (-18,7% tot 100K).

De gegevens voor april 2023 zijn naar beneden bijgesteld, van 1,401 miljoen naar 1,34 miljoen. Het aantal afgegeven bouwvergunningen in de Verenigde Staten steeg met 5,2% naar een jaarlijks tempo van 1,491 miljoen in mei 2023, volgens een eerste schatting van het United States Census Bureau.

Goud Grafiek ($/oz)

Zilver Grafiek ($/oz)

Platina Grafiek ($/oz)

Palladium Grafiek ($/oz)

Dit document is uitgegeven door Value Trading BV. Hoewel er alle redelijke zorg is besteed aan de voorbereiding van dit document, wordt er geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid aanvaard voor feitelijke fouten of voor enige hierin uitgedrukte mening. Meningen, projecties en schattingen kunnen zonder voorafgaande kennisgeving veranderen. Dit document is alleen voor informatieve doeleinden en voor privé-circulatie. Het vormt geen aanbod, aanbeveling of uitnodiging aan enig persoon om een transactie aan te gaan of een hedge-, handels- of investeringsstrategie aan te nemen, noch vormt het een voorspelling van waarschijnlijke toekomstige bewegingen in tarieven of prijzen of enige vertegenwoordiging dat dergelijke toekomstige bewegingen de in enige illustratie getoonde niet zullen overtreffen.