+32 (0)3 221 15 69

Marktupdate | 23/06/2023

jun 23, 2023 | Marketupdates | 0 Reacties

Het lijkt erop dat goud doorgaat met zijn verliesreeks, en wel tot een dieptepunt van drie maanden. Dit heeft te maken met het strikte beleid van de Amerikaanse Federal Reserve. Kijk uit naar de $1900 grens.

Alleen indicaties | Slotkoersen zijn biedingen | Prijzen & Grafieken: Trading View | Markt Onderzoek Refinitiv | Zie de disclaimer hieronder

Inzichten

We zagen goud beginnen aan een flinke daling, van een hoge piek van $1935 in Azië tot een laagste punt van $1913 tijdens de avondhandel in New York. Dit gebeurde tegen een redelijke handelsvolume, terwijl voorzitter Powell van de Federal Reserve zijn halfjaarlijkse toespraak hield in het Congres. Hij hield vast aan het strikte monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank. Hij gaf aan dat er waarschijnlijk nog meer renteverhogingen nodig zijn om inflatie tegen te gaan.

Het gele metaal, zoals goud ook wel genoemd wordt, eindigde net boven het laagste punt, en zakte met 0,98% naar $1914. Deze ochtend schommelde de prijs tussen $1911 en $1916. De technische analyses geven aan dat de $1900 grens in zicht komt. Er is vandaag weinig economisch nieuws uit de Verenigde Staten dat de negatieve trend voor goud zou kunnen veranderen. De verwachte prijsfluctuatie voor vandaag ligt tussen $1905 en $1925.

Zilver, platina en palladium zetten hun dalende trend voort. Zilver sloot de dag af met een verlies van 1,77%, eindigend op $22,26. Platina daalde met 2,43%, tot een laagste punt van $924. Palladium verloor zelfs 5,06% van zijn waarde, en eindigde de dag op $1276.

Marktcommentaar

23 juni 2023 (Reuters) – De goudprijzen lijken op vrijdag hun grootste wekelijkse verlies sinds februari te boeken. De vooruitzichten op extra renteverhogingen door de Federal Reserve van de Verenigde Staten dit jaar versterken de dollar. Dit heeft tot gevolg dat het rendementsvrije goud een dieptepunt van meer dan drie maanden bereikt heeft.

Goud op de spotmarkt zakte 0,1% naar $1911,32 per ounce rond 02:46 uur GMT en noteerde een weekverlies van 2,4%. De goud futures in de VS daalden eveneens met 0,1% naar $1921,20. De dollar index stond sterk, klaar voor een wekelijkse winst. Dit maakt goud minder aantrekkelijk voor investeerders buiten de Verenigde Staten.

“Ilya Spivak, hoofd van de wereldwijde macro bij Tastylive, gaf aan dat “goud verder is gedaald uit het bereik waar het een paar weken was. Dit suggereert dat er nog meer zwakte op komst is. De daling komt overeen met de stijging van de rendementen, die de strikte opmerkingen van Powell en andere Federal Reserve-functionarissen reflecteert.”

Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve zei tijdens zijn tweede dag van getuigenis dat de Amerikaanse centrale bank de rente “voorzichtig” zal verhogen. Dit terwijl beleidsmakers zich richting een stoppunt bewegen voor hun ronde van monetaire beleidsverstrakking.

Fed-gouverneur Michelle Bowman zei tijdens een evenement dat “extra beleidsrenteverhogingen” nodig zullen zijn om inflatie te beheersen. Hogere rentetarieven maken goud minder aantrekkelijk en beleggers verwachten nu dat de Federal Reserve haar monetaire verkrappingsbeleid in juli zal hervatten, na de rente stabiel te hebben gehouden tijdens de junivergadering.

Economische Analyse

De verkoop van bestaande woningen in de VS, die onder andere eengezinswoningen, stadswoningen, appartementen en coöperaties omvat, steeg met 2,3% ten opzichte van de vorige maand. Dit komt neer op een jaarlijks aangepast tempo van 4,3 miljoen in mei 2023, wat hoger is dan de marktverwachtingen van 4,25 miljoen.

De totale voorraad onverkochte bestaande woningen steeg met 3,8% ten opzichte van de vorige maand tot 1,08 miljoen. Dit komt neer op een aanbod van drie maanden bij het huidige verkoopritme. Ook de mediane prijs voor alle soorten bestaande woningen daalde met 3,1% in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, tot $396,100.

“Hypotheekrentetarieven bepalen sterk de richting van de woningverkoop,” zegt Lawrence Yun, hoofdeconoom van de National Association of Realtors. “Relatief stabiele tarieven hebben geleid tot verschillende opeenvolgende maanden van consistente woningverkopen.” Bron: National Association of Realtors.

Goud Grafiek ($/oz)

Zilver Grafiek ($/oz)

Platina Grafiek ($/oz)

Palladium Grafiek ($/oz)

Dit document is uitgegeven door Value Trading BV. Hoewel er alle redelijke zorg is besteed aan de voorbereiding van dit document, wordt er geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid aanvaard voor feitelijke fouten of voor enige hierin uitgedrukte mening. Meningen, projecties en schattingen kunnen zonder voorafgaande kennisgeving veranderen. Dit document is alleen voor informatieve doeleinden en voor privé-circulatie. Het vormt geen aanbod, aanbeveling of uitnodiging aan enig persoon om een transactie aan te gaan of een hedge-, handels- of investeringsstrategie aan te nemen, noch vormt het een voorspelling van waarschijnlijke toekomstige bewegingen in tarieven of prijzen of enige vertegenwoordiging dat dergelijke toekomstige bewegingen de in enige illustratie getoonde niet zullen overtreffen.