+32 (0)3 221 15 69

Marktupdate | 23/11/2023

nov 23, 2023 | Marketupdates | 0 Reacties

“Goud daalt na sterke wekelijkse Amerikaanse werkgelegenheidscijfers, Amerikaanse markten gesloten voor Thanksgiving Day”.

Alleen indicaties | Slotkoersen zijn biedingen | Koersen & grafieken : Trading View | Marktonderzoek Refinitiv | Zie disclaimer hieronder

Inzichten voor de dag: Goud was woensdag standvastig in Azië en steeg naar een hoogste punt van de dag op $2006, met een goed handelsvolume na de publicatie van de meest recente FOMC notulen op dinsdagavond, die de heersende verwachtingen van een Fed-pauze in hun renteverhogingsprogramma onderstreepten. Het gele metaal daalde terug naar $2000 in Europa, met de AM benchmark in Londen op $1999,90. Kort na de opening in New York daalde het metaal naar een dieptepunt van $1988 na sterker dan verwachte wekelijkse Amerikaanse werkgelegenheidscijfers en eindigde het 0,45% lager op $1990. De prijs is vanochtend iets gestegen naar $1995, maar we verwachten een rustige sessie door de afwezigheid van de Amerikaanse markten, die vandaag gesloten zijn vanwege de Thanksgiving Day-vakantie, en we verwachten een smal handelsbereik van $2000 tot $1980. Zilver volgde goud en eindigde 0,46% lager op $23,64, platina daalde 1,17% naar $927 en palladium eindigde 2,12% lager op $1064.

Marktcommentaar: 23 november 2023, (bron Reuters)

  • De goudprijs steeg donderdag en bleef dicht bij het belangrijke niveau van $2.000 per ounce, nadat een over het algemeen zwakkere dollar en lagere Amerikaanse Treasury-rendementen de vraag naar edelmetaal stimuleerden. Spotgoud stond 0,1% hoger op $1.992,59 per ounce, vanaf 0143 GMT, na dinsdag een hoogste punt in drie weken te hebben bereikt op $2.007,29. Amerikaanse goudfutures bleven stabiel op $1.993,30.
  • De dollar DXY daalde met 0,1% ten opzichte van zijn rivalen, na stijgingen in de afgelopen twee sessies en waardoor goud minder duur werd voor houders van goud in een andere valuta.
  • De rente op 10-jaars Amerikaanse schatkistpapier daalde dinsdag naar een laagste punt in twee maanden. Uit gegevens bleek dat de orders voor duurzame Amerikaanse industrieproducten in oktober met meer dan 5,4% zijn gedaald, wat duidt op een economie die aanzienlijk afkoelt na de sterke groei in het derde kwartaal.
  • Het aantal Amerikanen dat nieuwe aanvragen indiende voor een werkloosheidsuitkering daalde vorige week meer dan verwacht, maar dat verandert waarschijnlijk niets aan het beeld dat de arbeidsmarkt vertraagt door hogere rentetarieven. Ambtenaren van de Amerikaanse Federal Reserve kwamen tijdens hun laatste beleidsvergadering overeen dat ze “voorzichtig” te werk zouden gaan en de rente alleen zouden verhogen als de vooruitgang in het beheersen van de inflatie zou haperen, zo blijkt uit de notulen van de vergadering van 31 oktober en 1 november. 1 bijeenkomst vond dinsdag plaats.
  • Handelaren verwachten over het algemeen dat de Fed de rente in december ongewijzigd zal laten, maar hebben de verwachtingen voor renteverlagingen in 2024 naar beneden bijgesteld, volgens de FedWatch Tool van CME. Lagere rentetarieven verlagen de opportuniteitskosten van het aanhouden van goud.
  • SPDR Gold Trust, ’s werelds grootste door goud gedekte exchange-traded fund, zei dat haar bezit woensdag met 0,13% daalde van 883,43 ton op dinsdag naar 882,28 ton.
  • Spot zilver was vlak op $23,63 per ounce, terwijl platina weinig veranderde op $922,73. Palladium daalde met 0,1% naar $ 1.056,63 per ounce.

Economische analyse (Trading Economics):

  • Durable Goods Orders – Nieuwe orders voor duurzame productiegoederen in de Verenigde Staten daalden in oktober 2023 met 5,4% op maandbasis, waarmee de stijging van 4,0% in september werd tenietgedaan en de marktverwachtingen van een daling van 3,1% ruimschoots werden overtroffen. Het was de op één na grootste daling van de orders voor duurzame goederen sinds april 2020, voornamelijk als gevolg van een verminderde vraag naar transportmiddelen. bron: U.S. Census Bureau
  • Het aantal Amerikanen dat een werkloosheidsuitkering aanvroeg daalde met 24.000 tot 209.000 in de week die eindigde op 18 november. Dit is een scherpe daling ten opzichte van het hoogste aantal in drie maanden in de voorgaande week en ver onder de marktverwachtingen van 225.000. In de tussentijd daalden de doorlopende aanvragen met 22.000 tot 1.840.000 in de voorgaande week, waarmee ze terugvielen van het hoogste punt in twee jaar dat in het vorige rapport werd bereikt. Het resultaat geeft aan dat de vertraging op de arbeidsmarkt nog niet volledig is gematerialiseerd, waardoor de Federal Reserve de flexibiliteit heeft om de rente op een restrictief niveau te houden. Het voortschrijdend gemiddelde over vier weken, dat de volatiliteit van week tot week wegneemt, daalde met 750 tot 220.000. bron: Amerikaans ministerie van Arbeid

Goud grafiek

Zilver grafiek

Platina Grafiek

Palladium grafiek

Dit document is uitgegeven door Value Trading BV. Hoewel alle redelijke zorg is besteed aan het opstellen van dit document, wordt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid aanvaard voor feitelijke onjuistheden of voor meningen die hierin worden geuit. Meningen, projecties en schattingen kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Dit document is alleen bedoeld ter informatie en voor privégebruik. Het vormt geen aanbod, aanbeveling of verzoek aan een persoon om een transactie aan te gaan of een hedging-, handels- of beleggingsstrategie toe te passen, noch vormt het een voorspelling van waarschijnlijke toekomstige bewegingen in koersen of prijzen of een verklaring dat dergelijke toekomstige bewegingen niet groter zullen zijn dan die welke in een illustratie worden getoond.