+32 (0)3 221 15 69

Marktupdate | 24/06/2023

jun 24, 2023 | Marketupdates | 0 Reacties

Goudprijs daalt naar laagste punt in 10 weken na Jerome Powell’s havikachtige toespraak tot het Congres

Alleen indicaties | Slotkoersen zijn biedingen | Prijzen & Grafieken: Trading View | Markt Onderzoek Refinitiv | Zie de disclaimer hieronder

Inzichten

Op vrijdag kende de goudprijs in Azië een neerwaartse beweging en bereikte het een dieptepunt van 10 weken op $1911, doordat de Amerikaanse dollar (USD) sterker werd. Echter, dankzij fysieke aankopen en mogelijk ook aankopen van centrale banken herstelde de goudprijs zich en registreerde een AM-benchmark van $1919.35 in Londen. Na de bekendmaking van wereldwijde inkoopmanagersindex (PMI) gegevens die zwakker waren dan verwacht, steeg de prijs zelfs tot een hoogtepunt van de dag op $1937.

Niettemin verloor het gele metaal het grootste deel van zijn winst en eindigde de volatiele handelssessie met een bescheiden stijging van 0,31% op $1920 op die dag. Over de hele week genomen was er echter een daling van 1,94% te zien, voornamelijk door de dominante invloed van Jerome Powell’s havikachtige getuigenis tot het Congres.

Ook zilver vertoonde schommelingen. Het herstelde zich van het laagste punt in 3 maanden, dat op vrijdag werd bereikt met een waarde van $22.14, en sloot af met een winst van 0,49% op $22.37. Desondanks had zilver gedurende de week een daling van 7,52% doorgemaakt, omdat het ‘snelle geld’ zich terugtrok uit dit industriële edelmetaal.

Platinagroep metalen (PGM’s) ondervonden druk als gevolg van rapporten over aanzienlijke groei in elektrische auto’s ten koste van auto’s die op benzine en diesel rijden. Platinum sloot een rustige sessie af met een bescheiden winst van 0,54% op $929, maar registreerde een weekverlies van 5,78%. Palladium sloot de week onveranderd af op $1276, maar liet gedurende de week een daling van 9,44% zien.

Marktcommentaar

Op vrijdag was de goudprijs op weg naar het grootste procentuele wekelijkse verlies in meer dan vier maanden, onder invloed van een sterkere dollar en havikachtige opmerkingen van functionarissen van de Federal Reserve. De spotprijs van goud steeg met 0,3% tot $1,919.99 per ounce om 2:19 p.m. Eastern Daylight Time (EDT), wat overeenkomt met 1819 Greenwich Mean Time (GMT). Deze stijging was te danken aan een terugval in de rendementen van Amerikaanse obligaties.

De toekomstige goudprijzen van de Verenigde Staten stegen met 0,3% en sloten op $1,929.6. De dollarindex steeg met 0,5% tot een piek van een week ten opzichte van andere valuta’s, waardoor goud minder aantrekkelijk werd voor houders van andere valuta’s. Deze stijging van de dollar volgde op de havikachtige getuigenis van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell, waarin hij aangaf dat er meer renteverhogingen op komst zijn, maar benadrukte dat de centrale bank voorzichtig te werk zou gaan.

“Powell was behoorlijk havikachtig. Hij is voorstander van meer renteverhogingen en ziet geen renteverlagingen in de nabije toekomst. Dit heeft behoorlijk wat negatieve invloed op de edelmetalen,” aldus Phillip Streible, chief market strategist bij Blue Line Futures in Chicago.

Mary Daly, president van de Federal Reserve Bank van San Francisco, verklaarde in een interview met Reuters dat twee extra renteverhogingen dit jaar een “zeer redelijke” projectie zijn. Een hogere Amerikaanse rente verhoogt de opportunistische kosten van het aanhouden van goud. Deze week is de goudprijs met bijna 2% gedaald en heeft het meer dan $150 verloren sinds het in mei de belangrijke grens van $2000 overschreed.

“Investeerders hebben weinig vertrouwen in goud,” verklaarde Suki Cooper, analist bij Standard Chartered, in een notitie. “De scherpe daling van de blootstelling sinds de laatste vergadering van de Federal Reserve (Fed) suggereert niet per se dat er binnenkort sprake zal zijn van het afdekken van shortposities, maar het benadrukt wel een verschuiving in het sentiment nu we een seizoensgebonden rustigere periode voor de vraag ingaan.”

De spotprijs van zilver steeg met 0,5% tot $22.34 per ounce, maar kende de grootste wekelijkse daling sinds oktober 2022. Platinum daalde met 0,6% tot $917.34, wat de slechtste week sinds augustus 2022 betekende. Palladium stabiliseerde op $1,283.18 nadat het op donderdag het laagste niveau sinds mei 2019 had bereikt. Het is mogelijk dat palladium de prijsdaling van bijna 30% van dit jaar verder zal voortzetten, aangezien de vraag wordt bedreigd door de snelle ontwikkeling en het gebruik van elektrische voertuigen.

Economische Analyse

In juni 2023 daalde de S&P Global US Composite PMI tot 53.0, ten opzichte van 54.3 in de voorgaande maand, volgens een voorlopige schatting. De recentste cijfers wezen op de langzaamste stijging van de output in de particuliere sector sinds maart, waarbij de productie in fabrieken het sterkst daalde sinds januari en de groei van de dienstensectoractiviteit afvlakte na het 13-maanden hoogtepunt in mei.

De groei van nieuwe orders nam af, maar bleef de op een na snelste in iets meer dan een jaar. Tegelijkertijd daalde het tempo van banengroei tot het traagste niveau sinds januari. Op het gebied van prijzen versnelde de inflatie van de inputkosten tot een robuust tempo, terwijl de stijging van de verkoopprijzen het laagste tempo sinds oktober 2020 bereikte.

De S&P Global US Manufacturing PMI daalde tot 46.3 in juni 2023, wat wijst op de grootste krimp in de productiesector sinds december. Dit is vergeleken met 48.4 in mei en voorspellingen van 48.5 volgens voorlopige schattingen. Nieuwe orders daalden het sterkst sinds december, waarbij zwakke vraag werd gekoppeld aan terughoudendheid bij klanten en ook buitenlandse vraag gedempt was. Bovendien daalde het inkoopvolume in het sterkste tempo sinds januari, en zowel voor- als naverwerkingsvoorraden namen sterk af. Op het gebied van prijzen bleef de kostendruk afnemen, aangezien leveranciers hun verkoop wilden stimuleren en lagere prijzen aanboden. De inputprijzen daalden het sterkst sinds mei 2020 en de inflatie van de verkoopprijzen was de traagste in de huidige reeks van inflatie. Tegelijkertijd slaagden bedrijven er beter in geschikte kandidaten te vinden, wat resulteerde in een groei van het personeelsbestand. Het optimisme was echter het laagst in 2023 tot nu toe, vanwege de aarzelende klantverwachtingen en zorgen over inflatie. Bron: Markit Economics

Goud Grafiek ($/oz)

Zilver Grafiek ($/oz)

Platina Grafiek ($/oz)

Palladium Grafiek ($/oz)

Dit document is uitgegeven door Value Trading BV. Hoewel er alle redelijke zorg is besteed aan de voorbereiding van dit document, wordt er geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid aanvaard voor feitelijke fouten of voor enige hierin uitgedrukte mening. Meningen, projecties en schattingen kunnen zonder voorafgaande kennisgeving veranderen. Dit document is alleen voor informatieve doeleinden en voor privé-circulatie. Het vormt geen aanbod, aanbeveling of uitnodiging aan enig persoon om een transactie aan te gaan of een hedge-, handels- of investeringsstrategie aan te nemen, noch vormt het een voorspelling van waarschijnlijke toekomstige bewegingen in tarieven of prijzen of enige vertegenwoordiging dat dergelijke toekomstige bewegingen de in enige illustratie getoonde niet zullen overtreffen.