+32 (0)3 221 15 69

Marktupdate | 24/11/2023

nov 24, 2023 | Marketupdates | 0 Reacties

“Goud boekt een marginale winst in ultralichte handel bij afwezigheid van de Amerikaanse markt”.

Alleen indicaties | Slotkoersen zijn biedingen | Koersen & grafieken : Trading View | Marktonderzoek Refinitiv | Zie disclaimer hieronder

Inzichten voor de dag: Goud noteerde het laagste punt van de dag op $1990 in de vroege Aziatische handel op donderdag en steeg daarna geleidelijk door lichte fysieke aankopen tot $1998 voor de Europese opening. De vroege kracht vervaagde echter door de afwezigheid van de Amerikaanse markt, die gesloten was voor de Thanksgiving Day vakantie, waarbij de prijs terugzakte om te eindigen met een marginale winst van 0,15% op $1993. Het gele metaal handelde krap tussen $1992 en $1995 en, met veel spelers die de vakantie verlengen naar een tweede dag, verwachten we een rustig einde van de week met een verwachte handelsbereik van $1985 tot $2000. Zilver liet gisteren ook een smalle tradingrange zien en eindigde 0,25% hoger, maar de PGM’s leden onder lichte winstnemingen na de recente rally’s, waarbij platina 0,97% daalde naar $918 en palladium 1,13% naar $1052.

Marktcommentaar: 24 november 2023, (bron Reuters)

  • Goud bleef vrijdag stabiel, op weg naar de tweede opeenvolgende wekelijkse winst, gesteund door een zwakkere Amerikaanse dollar toen de markten er meer vertrouwen in kregen dat de Federal Reserve klaar was met haar renteverhogingen. Spotgoud hield stand op $1.992,46 per ounce, vanaf 0205 GMT. Goud is deze week met 0,7% gestegen. Amerikaanse goudfutures waren weinig veranderd op $1.993,40.
  • “Het thema in de financiële markten was de afgelopen week dalende rendementen en een dalende Amerikaanse dollar, en… (deze) zijn bevorderlijk voor goud om hoger te gaan,” zei Tim Waterer, hoofdmarktanalist bij KCM Trade. De dollarindex DXY daalde met 0,2% ten opzichte van zijn rivalen en was op weg naar een tweede wekelijkse daling, waardoor goud minder duur werd voor houders van goud in een andere valuta. De rente op 10-jaars Amerikaanse schatkistpapier steeg naar 4,4568%.
  • De markten hebben de verwachtingen voor renteverlagingen door de Fed in 2024 naar beneden bijgesteld nadat uit gegevens bleek dat het aantal Amerikanen dat nieuwe aanvragen indiende voor een werkloosheidsuitkering vorige week sterker daalde dan verwacht. De sterker dan verwachte werkgelegenheidscijfers veranderden echter niets aan het beeld dat de arbeidsmarkt in de VS vertraagt te midden van hogere rentetarieven.
  • Eerder deze week bleek uit de Fed-notulen dat de centrale bank “voorzichtig” te werk zou gaan en dat “alle deelnemers het passend vonden om de huidige rente-instelling te handhaven”. Handelaren verwachten over het algemeen dat de Fed de rente in december ongewijzigd zal laten, terwijl ze een kans van 26% inschatten op een renteverlaging al in maart, volgens de FedWatch Tool van CME.
  • “Er is een discrepantie tussen de marktverwachtingen voor de rente en wat de Fed-notulen lieten zien, en dat veroorzaakt enige aarzeling in de goudprijs,” zei Waterer. Lagere rentes verlagen de opportuniteitskosten van het aanhouden van goud.
  • Spotzilver steeg 0,1% tot $23,69 per ounce; palladium steeg 0,4% tot $1.049,55; platina bleef vlak op $915,57, maar was op weg naar zijn tweede wekelijkse stijging.

Economische analyse (Trading Economics):

Donderdag geen Amerikaanse economische rapporten vanwege de Amerikaanse Thanksgiving Day-vakantie.

Goud grafiek

Zilver grafiek

Platina

Palladium grafiek

Dit document is uitgegeven door Value Trading BV. Hoewel alle redelijke zorg is besteed aan het opstellen van dit document, wordt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid aanvaard voor feitelijke onjuistheden of voor meningen die hierin worden geuit. Meningen, projecties en schattingen kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Dit document is alleen bedoeld ter informatie en voor privégebruik. Het vormt geen aanbod, aanbeveling of verzoek aan een persoon om een transactie aan te gaan of een hedging-, handels- of beleggingsstrategie toe te passen, noch vormt het een voorspelling van waarschijnlijke toekomstige bewegingen in koersen of prijzen of een verklaring dat dergelijke toekomstige bewegingen niet groter zullen zijn dan die welke in een illustratie worden getoond.