+32 (0)3 221 15 69

Marktpdate | 27/06/2023

jun 27, 2023 | Marketupdates | 0 Reacties

Goud begon rustig, maar we kunnen verhoogde volatiliteit verwachten met de Amerikaanse economie en Rusland in focus

Alleen indicaties | Slotkoersen zijn biedingen | Prijzen & Grafieken: Trading View | Markt Onderzoek Refinitiv | Zie de disclaimer hieronder

Inzichten

Bij de start van de markt op maandag in Azië bereikte goud zijn laagste punt van de dag op $1922. Door fysieke koopjesjacht steeg de prijs vervolgens naar $1928, maar de vroege winsten werden snel prijsgegeven bij het openen van de Europese markt. Na een sterke ochtendbenchmark in Londen, wat wijst op verdere aankopen door de centrale bank, steeg goud aanzienlijk tot een hoogte van $1933.

In New York viel de prijs van het gele metaal terug op een bescheiden volume om te eindigen met een kleine winst van 0,16% op $1923, na een sterker dan verwacht productierapport van de Federal Reserve in Dallas. De handel van goud heeft deze ochtend plaatsgevonden tussen $1922 en $1930.

We verwachten een levendigere en onstabielere sessie gezien de geopolitieke problemen in Rusland en de publicatie van verschillende belangrijke economische rapporten uit de Verenigde Staten vandaag; we voorspellen een handelsbereik van $1920 tot $1940. De industriële edelmetalen hadden een goede start van de week, met zilver dat 1,88% won tot $22,79, platina dat 0,65% steeg tot $928 en palladium dat met 2,04% toenam tot $1302.

Marktcommentaar

27 juni 2023 (Reuters) – De goudprijzen waren stabiel op dinsdag, licht boven hun dieptepunt van drie maanden, terwijl de Amerikaanse dollar in waarde toenam, omdat handelaren zich wilden indekken tegen politieke onrust in Rusland en een agressieve blik van de Federal Reserve. Spotgoud bleef staan op $1,923.94 per ounce om 0114 GMT, terwijl de Amerikaanse goud futures ook onveranderd bleven op $1,933.90.

De dollarindex nam met 0,1% toe, wat goud dat in dollars geprijsd is minder aantrekkelijk maakt voor buitenlandse kopers. Beleggers bleven vasthouden aan veilige havens zoals de dollar en goud, gezien een mislukte muiterij afgelopen weekend in Rusland. De Russische president Vladimir Poetin bracht hulde aan piloten die afgelopen weekend zijn omgekomen, waarbij hij voor het eerst bevestigde dat Russische vliegers zijn gesneuveld in de strijd toen de Wagner huurlingengroep oprukte naar Moskou.

Deze week worden er verschillende economische gegevens verwacht, waaronder een belangrijke inflatiemaatstaf, duurzame goederen en de consumentenvertrouwensindex van de Universiteit van Michigan. Ook wordt een toespraak van Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, verwacht die mogelijk meer duidelijkheid kan geven over het traject van de renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank.

Op maandag openbaar gemaakte opmerkingen door John Williams, president van de Federal Reserve Bank van New York, onderstreepten het belang van het herstellen van prijsstabiliteit. Hij waarschuwde echter ook dat het gebruik van het rentebeleid om zeepbellen te beheersen, ongewenste economische pijn kan veroorzaken. Beleggers verwachten nu een 74% kans op een renteverhoging in juli, met renteverlagingen vanaf 2024. Hoge rentetarieven ontmoedigen het beleggen in niet-renderend goud, wat een veilige investering is tijdens economische onzekerheden. Handelaren houden ook de bijna $16 miljard Hedged Equity Fund van JPMorgan in de gaten, dat zijn optieposities op kwartaalbasis vernieuwt en aan het einde van het kwartaal opnieuw balanceert terwijl het eerste halfjaar ten einde loopt.

Elders in de markt wordt verwacht dat stimuleringsbeleid zal worden aangekondigd door China, de grootste consument van goud, na een reguliere bijeenkomst van het Politbureau van de Communistische Partij in juli. De spotprijs van zilver steeg met 0,3% tot $22.84 per ounce, de prijs van platina bleef gelijk op $924.93, terwijl de prijs van palladium steeg met 0,5% tot $1,311.50.

Economische Analyse

De algemene bedrijfsactiviteitsindex van de Federal Reserve Bank van Dallas voor productie in Texas steeg in juni 2023 naar -23.2. Dit is het hoogste niveau in drie maanden en beter dan de voorspellingen van -26.5. De lezing bleef echter wijzen op verslechterende bedrijfsomstandigheden, met een krimp van de productie (-4.2 versus -1.3), nieuwe orders (-16.6 versus -16.1), zendingen (-17 versus -3) en capaciteitsbenutting (-6 versus -4.9).

Tegelijkertijd suggereert de arbeidsmarktmaatregelen een zwakkere groei van de werkgelegenheid (2.2 versus 9.6) en dalende werkuren (-4.3 versus -0.9). Aan de prijszijde daalde de grondstoffenprijzenindex met 12 punten naar 1.4, wat wijst op weinig verandering in de inputkosten, terwijl de loondruk hoog bleef (25.3 versus 25).

De verwachtingen over toekomstige productieactiviteiten waren gemengd, met de toekomstige productie-index die met 12 punten steeg naar 24.2 terwijl de toekomstige algemene bedrijfsactiviteitsindex negatief bleef (-4.5 van -12.7). Bron: Federal Reserve Bank of Dallas.

Goud Grafiek ($/oz)

Zilver Grafiek ($/oz)

Platina Grafiek ($/oz)

Palladium Grafiek ($/oz)

Dit document is uitgegeven door Value Trading BV. Hoewel er alle redelijke zorg is besteed aan de voorbereiding van dit document, wordt er geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid aanvaard voor feitelijke fouten of voor enige hierin uitgedrukte mening. Meningen, projecties en schattingen kunnen zonder voorafgaande kennisgeving veranderen. Dit document is alleen voor informatieve doeleinden en voor privé-circulatie. Het vormt geen aanbod, aanbeveling of uitnodiging aan enig persoon om een transactie aan te gaan of een hedge-, handels- of investeringsstrategie aan te nemen, noch vormt het een voorspelling van waarschijnlijke toekomstige bewegingen in tarieven of prijzen of enige vertegenwoordiging dat dergelijke toekomstige bewegingen de in enige illustratie getoonde niet zullen overtreffen.