+32 (0)3 221 15 69

Marktupdate | 28/06/2023

jun 28, 2023 | Marketupdates | 0 Reacties

Goud naar recent dieptepunt van drie maanden na sterke Amerikaanse gegevens, potentieel richting $1900

Alleen indicaties | Slotkoersen zijn biedingen | Prijzen & Grafieken: Trading View | Markt Onderzoek Refinitiv | Zie de disclaimer hieronder

Inzichten

Goud bereikte dinsdag in Azië een daghoogtepunt van $1930, maar daalde naar $1920 in Europa voordat het de hoogtepunten opnieuw bezocht in de vroege New Yorkse handel voorafgaand aan de publicatie van een reeks belangrijke Amerikaanse economische rapporten. Sterkere dan verwachte bestellingen voor duurzame goederen en nieuwe huizenverkopen leidden tot intensievere verwachtingen van een hervatting door de Fed van zijn renteverhogingsprogramma in juli. Dit veroorzaakte een uitverkoop van goud tot $1912, waarmee het zijn recente 3-maanden dieptepunt evenaarde bij een redelijk handelsvolume.

Het gele metaal sloot 0,47% lager op $1914 en heeft tot nu toe deze ochtend nauw gehandeld tussen $1913 en $1917, met alle ogen gericht op de toespraak van Jerome Powell later vandaag op het ECB’s Central Bank Forum, op zoek naar signalen over het monetaire beleid van de Amerikaanse Centrale Bank. Goud heeft een vermoeid gevoel en lijkt kwetsbaar voor een test van het cruciale niveau van $1900, hoewel er mogelijk niet genoeg momentum is om een duidelijke break lager te triggeren. De verwachte handelsrange is $1900 tot $1925. Ondanks de bearish toon voegde zilver 0,31% toe tot $22.86, maar platina eindigde marginaal lager op $927, en palladium daalde 0,84% tot $1291.

Marktcommentaar

28 juni 2023 (Reuters) – De goudprijzen bleven dichtbij drie maanden dieptepunten als gevolg van optimistische Amerikaanse economische rapporten die een sterk argument vormen voor hogere rentetarieven, terwijl handelaren wachten op signalen van Fed-voorzitter Jerome Powell en meer economische gegevens voor een weg vooruit over renteverhogingen.

De spotgoudprijs veranderde weinig op $1,913.82 per ounce om 0120 GMT, dicht bij een drie maanden dieptepunt van $1,910, geraakt op 23 juni. De Amerikaanse goudfutures veranderden weinig op $1,924.50. De dollarindex bleef stabiel. Het consumentenvertrouwen in de VS steeg in juni dankzij optimisme over de arbeidsmarkt, terwijl de nieuwe verkopen van eengezinswoningen in mei meer dan verwacht stegen, wat leidde tot verwachtingen dat de Fed de rente zou moeten blijven verhogen om de inflatie terug te brengen naar de doelstelling van 2%.

Goud daalde tot 0,6% na de gegevens. Beleggers schatten de kans op een renteverhoging in juli op 77%, met renteverlagingen verwacht vanaf maart 2024, volgens het Fedwatch-hulpmiddel van de CME. Hoge rentetarieven ontmoedigen investeringen in goud, dat geen rendement oplevert.

Beleggers zullen met belangstelling kijken naar de gegevens van de persoonlijke consumptie-uitgaven (PCE) prijsindex voor mei, de eerste kwartaal BBP-gegevens, en de wekelijkse werkloosheidsaanvragen voor de week eindigend op 23 juni. De kern-PCE wordt verwacht ongewijzigd te blijven op 0,4%. Fed-voorzitter Powell zal spreken op een beleidspanel voor het Europese Centrale Bank Forum over Centraal Bankieren in Sintra om 1330 GMT.

Economische Analyse

De nieuwe orders voor in de VS gefabriceerde duurzame goederen sprongen 1,7% op maandbasis in mei 2023, na een opwaarts herziene stijging van 1,2% in april en versloegen gemakkelijk de marktverwachtingen van een daling van 1%.

Dit markeert een derde opeenvolgende maand van stijgende orders voor duurzame goederen, aangevoerd door een stijging van 3,9% in transportuitrusting, met name niet-defensieve vliegtuigen en onderdelen (32,5%) en motorvoertuigen (2,2%). Exclusief transport namen de nieuwe orders met 0,6% toe. De vraag steeg ook voor kapitaalgoederen (2,8%), met name niet-defensieve (6,7%), machines (1%), computers en elektronica (0,3%), elektrische apparatuur (1,7%) en primaire metalen (0,5%).

Aan de andere kant daalden de orders voor defensieve vliegtuigen en onderdelen (-35,4%) en defensieve kapitaalgoederen (-14,7%) en waren ze vlak voor gefabriceerde metaalproducten. Met uitsluiting van defensie stegen de nieuwe orders met 3%.

Ondertussen namen de orders voor niet-defensieve kapitaalgoederen uitgezonderd vliegtuigen – een graadmeter voor bedrijfsinvesteringen – toe met 0,7%, na een neerwaarts herziene stijging van 0,6% in april.

De verkoop van nieuwe eengezinswoningen in de VS steeg met 12,2% op maandbasis naar een op seizoensinvloeden aangepast jaarlijks tempo van 763K in mei 2023, het hoogste niveau sinds februari vorig jaar, en vergeleken met voorspellingen van 675K.

De verkopen stegen met 17,6% naar 40K in het noordoosten, met 17,4% naar 175K in het westen, met 11,3% naar 471K in het zuiden en met 4,1% naar 77K in het Midwesten. De mediane prijs van verkochte nieuwe huizen was $416,300, terwijl de gemiddelde verkoopprijs $487,300 was, vergeleken met respectievelijk $450,700 en $521,500 een jaar geleden. Er waren nog 428K huizen te koop, wat overeenkomt met 6,7 maanden aanbod tegen het huidige verkoopritme. bron: U.S. Census Bureau

Goud Grafiek ($/oz)

Zilver Grafiek ($/oz)

Platina Grafiek ($/oz)

Palladium Grafiek ($/oz)

Dit document is uitgegeven door Value Trading BV. Hoewel er alle redelijke zorg is besteed aan de voorbereiding van dit document, wordt er geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid aanvaard voor feitelijke fouten of voor enige hierin uitgedrukte mening. Meningen, projecties en schattingen kunnen zonder voorafgaande kennisgeving veranderen. Dit document is alleen voor informatieve doeleinden en voor privé-circulatie. Het vormt geen aanbod, aanbeveling of uitnodiging aan enig persoon om een transactie aan te gaan of een hedge-, handels- of investeringsstrategie aan te nemen, noch vormt het een voorspelling van waarschijnlijke toekomstige bewegingen in tarieven of prijzen of enige vertegenwoordiging dat dergelijke toekomstige bewegingen de in enige illustratie getoonde niet zullen overtreffen.