+32 (0)3 221 15 69

Marktpdate | 30/06/2023

jun 30, 2023 | Marketupdates | 0 Reacties

Goud daalde tot onder de $1900, maar eindigde marginaal hoger, wat technisch bemoedigend lijkt.

Alleen indicaties | Slotkoersen zijn biedingen | Prijzen & Grafieken: Trading View | Markt Onderzoek Refinitiv | Zie de disclaimer hieronder

Inzichten

Op donderdag zakte goud van $1912 naar $1903 in de vroege Aziatische handel. Deze trend werd echter omgekeerd in Europa, wat resulteerde in een volatiele sessie in New York. Dit was voorafgaand aan een reeks belangrijke economische rapporten van de Verenigde Staten, met als meest opvallende de laatste Bruto Binnenlands Product (BBP) gegevens. De groei van de Verenigde Staten in het eerste kwartaal was sterker dan verwacht. Dit, in combinatie met een scherpe daling van de wekelijkse werkloosheidsaanvragen, benadrukte de kracht van de Amerikaanse economie en zette druk op de Federal Reserve om in juli haar renteverhogingsprogramma te hervatten.

Dit scenario leidde tot een rally van de Amerikaanse dollar en Amerikaanse staatsobligaties. In overeenstemming hiermee zag goud een daling, waarbij de prijs onder het cruciale niveau van $1900 viel om een 14-weken dieptepunt van $1894 te bereiken. Deze periode van zwakte was echter van korte duur omdat er sterke aankopen plaatsvonden die het edelmetaal weer terug in de plus brachten voor de dag. Het eindigde marginaal hoger op $1908 en is tot dusver dicht bij dit niveau gebleven.

Vandaag zal alle aandacht blijven gericht op de economie van de Verenigde Staten, met de gegevens van de persoonlijke consumptie-uitgaven (PCE) inflatie als het belangrijkste aandachtspunt. We kunnen een andere volatiele dag verwachten met een potentieel handelsbereik van $1895 tot $1925. Zilver eindigde met een beperkt verlies van 0,57% op $22.57. Ondertussen hadden de Platina Groep Metalen (PGM’s) een moeilijke dag met een daling van platina met 1,75% tot $899, het laagste slot sinds oktober vorig jaar, en daalde palladium 2,79% tot $1221.

Marktcommentaar

Op 30 juni 2023 (Reuters) – Goud worstelde om momentum in de vroege Aziatische handel op vrijdag. Handelaren wachtten op de belangrijke inflatiecijfers uit de Verenigde Staten, die later op de dag zouden verschijnen. Dit kwam na een reeks sterke data-afdrukken en havikachtige opmerkingen van functionarissen van de Federal Reserve, die de verwachtingen van meer renteverhogingen verhoogden. Spot goud stond vlak op $1,908.33 rond 0122 Greenwich Mean Time (GMT). Het raakte donderdag zijn laagste punt sinds medio maart op $1,892.82. Amerikaanse goudfutures daalden met 0,1% tot $1,916.40.

De dollarindex stond stabiel in de buurt van een hoogste punt in twee weken dat in de vorige sessie werd bereikt, wat goud duur maakt voor houders van andere valuta’s. Amerikaanse gegevens toonden donderdag een veerkrachtige arbeidsmarkt aan, terwijl het bruto binnenlands product voor het eerste kwartaal naar boven werd bijgesteld, wat een sterk argument vormt voor de Federal Reserve om de rente te verhogen om de inflatie te beteugelen. Terwijl Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell aangaf dat de centrale bank waarschijnlijk eind dit jaar nog minstens twee keer de rente zal verhogen, zei Raphael Bostic, de president van de Federal Reserve Bank van Atlanta, dat het duidelijk was dat de inflatie was gedaald. Beleggers zien nu een kans van 89% op een renteverhoging van 25 basispunten in juli, volgens het Fedwatch-instrument van de Chicago Mercantile Exchange (CME). Hoge rentetarieven ontmoedigen investeringen in niet-renderend goud.

Benchmark staatsobligatierendementen schoten omhoog op donderdag. Een stijging van de staatsobligatierendementen maakt goud minder aantrekkelijk door de opportuniteitskosten van het houden ervan te verhogen. Marktparticipanten wachten op gegevens van de persoonlijke consumptie-uitgaven (PCE) voor mei, met een kern-PCE die naar verwachting 4,7% zal zijn op jaarbasis, ruim boven het doel van 2% van de Federal Reserve. Spot zilver steeg met 0,1% tot $22.56, platina was met 0,7% omhoog op $900.52, en palladium steeg met 7% tot $1,237.31.

Economische Analyse

De Amerikaanse economie groeide in het eerste kwartaal van 2023 met een geannualiseerd percentage van 2% ten opzichte van het kwartaal, ruim boven de 1,3% in de tweede schatting en voorspellingen van 1,4%. De groei van de consumentenbestedingen versnelde meer dan verwacht naar 4,2%, het sterkste in bijna twee jaar (versus 3,8% in de tweede schatting) ondanks hardnekkig hoge inflatie. De uitgaven aan duurzame goederen schoten omhoog met 16,3% en diensten stegen met 3,2%. De export steeg met 7,8% en de import steeg met een langzamer tempo van 2%, wat leidde tot een hogere bijdrage van de netto handel van 0,58 procentpunten.

Aan de andere kant was de groei van de vaste bedrijfsinvesteringen kleiner dan aanvankelijk verwacht (0,6% versus 1,4%) en werd de overheidsuitgaven naar beneden bijgesteld (5% versus 5,2%). De belangrijkste tegenvallers voor de BBP-groei kwamen van particuliere voorraadinvesteringen (-2,14 procentpunten, in overeenstemming met de tweede schatting) en residentiële vaste investeringen (-4% versus – 5,4%). Het vorige kwartaal groeide de Amerikaanse economie met 2,6%. De Federal Reserve ziet de groei dit jaar 1% bereiken. Bron: Amerikaanse Bureau voor Economische Analyse.

Goud Grafiek ($/oz)

Zilver Grafiek ($/oz)

Platina Grafiek ($/oz)

Palladium Grafiek ($/oz)

Dit document is uitgegeven door Value Trading BV. Hoewel er alle redelijke zorg is besteed aan de voorbereiding van dit document, wordt er geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid aanvaard voor feitelijke fouten of voor enige hierin uitgedrukte mening. Meningen, projecties en schattingen kunnen zonder voorafgaande kennisgeving veranderen. Dit document is alleen voor informatieve doeleinden en voor privé-circulatie. Het vormt geen aanbod, aanbeveling of uitnodiging aan enig persoon om een transactie aan te gaan of een hedge-, handels- of investeringsstrategie aan te nemen, noch vormt het een voorspelling van waarschijnlijke toekomstige bewegingen in tarieven of prijzen of enige vertegenwoordiging dat dergelijke toekomstige bewegingen de in enige illustratie getoonde niet zullen overtreffen.