+32 (0)3 221 15 69

Marktupdate | 30/08/2023

aug 30, 2023 | Marketupdates | 0 Reacties

Goud bereikt een hoogtepunt van een maand na zwakke economische gegevens die de vooruitzichten van een pauze door de Federal Reserve vergroten

Alleen indicaties | Slotkoersen zijn biedingen | Prijzen & Grafieken: Trading View | Markt Onderzoek Refinitiv | Zie de disclaimer hieronder

Inzichten

Goud consolideerde in Azië en Europa na recente winsten, en handelde tussen $1919 en $1925. Het daalde echter tot een dieptepunt van $1915 vlak voor de opening van New York en de publicatie van het meest recente Job Openings and Labor Turnover Survey (JOLTS) rapport. Het JOLTS-rapport wordt gezien als een vroege indicatie van het nauwlettend gevolgde werkgelegenheidsrapport van de Verenigde Staten, dat aanstaande vrijdag uitkomt.

In het rapport daalden de vacatures tot het laagste niveau sinds maart 2021. Dit, in combinatie met een zwak rapport over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten, vergrootte de hoop op een ‘Federal Reserve pauze’ in september. Het zorgde ook voor een scherpe rally in goud tot een piek van vier weken van $1938 bij een goed volume, te midden van dalingen in de Amerikaanse Dollar (USD) en de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar. Het gele metaal eindigde net onder de pieken en steeg met 0,89% naar $1937 en heeft tot dusver deze ochtend zijn winsten in Azië behouden, schommelend tussen $1935 en $1938.

We kunnen vandaag een andere actieve sessie verwachten met een reeks economische rapporten uit de Verenigde Staten die gepubliceerd zullen worden, met als hoogtepunt de nieuwste bruto binnenlands product (BBP) gegevens, met een potentiële handelsrange van $1930 tot $1950. Zilver zette zijn opleving voort en bereikte een piek van een maand van $24,80 voordat het 2,06% steeg naar $24,73. Platina steeg met 1,13% om dicht bij de hoogtepunten te eindigen op $984, maar palladium eindigde met een marginale daling van 0,16% op $1250.

Marktcommentaar

30 augustus 2023 (Reuters) – De goudprijzen zweefden woensdag dicht bij hun hoogste niveaus in drie weken, na zwakke gegevens over Amerikaanse vacatures en consumentenvertrouwen die de verwachtingen van renteverhogingen door de Federal Reserve dit jaar verminderden. De spotprijs van goud bleef stabiel op $1,936.59 per ons rond 0115 Greenwich Mean Time (GMT), dicht bij de hoogste niveaus sinds 7 augustus, bereikt op dinsdag. Amerikaanse goud futures stabiliseerden op $1,964.30.

Rendementen op Amerikaanse staatsobligaties daalden dinsdag naar dieptepunten van drie weken na de gegevens, en de dollar verzwakte ook, waardoor goud goedkoper werd voor houders van andere valuta. Lagere tarieven verhogen de vraag naar het niet-rentedragende goud. Amerikaanse vacatures daalden tot het laagste niveau in bijna twee en een half jaar in juli, omdat de arbeidsmarkt geleidelijk aan vertraagde, hetgeen de verwachting versterkte dat de Federal Reserve de rente volgende maand ongewijzigd zal laten. Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten daalde meer dan verwacht in augustus na twee opeenvolgende maandelijkse stijgingen, te midden van hernieuwde zorgen over inflatie, zo bleek uit een enquête op dinsdag.

Beleggers wachten nu op de tweede inschatting van het Commerce Department over het BBP van april tot juni later op de dag, de index van persoonlijke consumptie-uitgaven op donderdag en het rapport over de non-farm payrolls op vrijdag. Het is onwaarschijnlijk dat de Federal Reserve duidelijke signalen zal geven over of het renteverhogingen zal pauzeren of overwegen om de tarieven te verlagen, tenzij er sprake is van ernstige economische zwakte of disinflatie, zeiden voormalige centrale bankiers op dinsdag. SPDR Gold Trust, het grootste op goud gebaseerde exchange-traded fonds ter wereld, meldde dat zijn bezittingen dinsdag met 0,3% stegen naar 889,23 metrische tonnen. Elders daalde de spotprijs van zilver met 0,2% naar $24,68 per ons, maar bleef dicht bij een hoogtepunt van een maand. Platina daalde met 0,1% naar $975,14, nadat het was gestegen naar het hoogste niveau sinds 19 juli in de vorige sessie. Palladium daalde met 0,3% naar $1,245.44.

Economische Analyse

Job Openings and Labor Turnover Survey (JOLTS) – Het aantal vacatures daalde met 338.000 ten opzichte van de vorige maand tot 8,827 miljoen in juli 2023, wat het laagste niveau is sinds maart 2021 en lager dan de marktconsensus van 9,465 miljoen. Het vertegenwoordigde ook de derde opeenvolgende maand van daling in vacatures, wat aangeeft dat de arbeidsmarkt geleidelijk vertraagt na maanden van ongekend monetair beleid van de Federal Reserve.

Het aantal vacatures daalde in professionele en zakelijke diensten (-198,000); gezondheidszorg en sociale dienstverlening (-130,000); lokale en regionale overheid, exclusief onderwijs (-67,000); lokale en regionale overheidsonderwijs (-62,000); en federale overheid (-27,000). In contrast, waren er stijgingen in informatie (+101,000) evenals in transport, opslag en nutsvoorzieningen (+75,000).

Met betrekking tot de regionale verdeling, daalden de vacatures in het zuiden (-356,000) en het Midwesten (-69,000), terwijl ze stegen in het Westen (+57,000) en het Noordoosten (+29,000). Bron: United States Bureau of Labor Statistics.

Goud Grafiek ($/oz)

Zilver Grafiek ($/oz)

Platina Grafiek ($/oz)

Palladium Grafiek ($/oz)

Dit document is uitgegeven door Value Trading BV. Hoewel er alle redelijke zorg is besteed aan de voorbereiding van dit document, wordt er geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid aanvaard voor feitelijke fouten of voor enige hierin uitgedrukte mening. Meningen, projecties en schattingen kunnen zonder voorafgaande kennisgeving veranderen. Dit document is alleen voor informatieve doeleinden en voor privé-circulatie. Het vormt geen aanbod, aanbeveling of uitnodiging aan enig persoon om een transactie aan te gaan of een hedge-, handels- of investeringsstrategie aan te nemen, noch vormt het een voorspelling van waarschijnlijke toekomstige bewegingen in tarieven of prijzen of enige vertegenwoordiging dat dergelijke toekomstige bewegingen de in enige illustratie getoonde niet zullen overtreffen.