+32 (0)3 221 15 69

Marktpdate | 31/07/2023

jul 31, 2023 | Marketupdates | 0 Reacties

Goud schudt de renteverhoging van de Federal Reserve en sterke gegevens van zich af en eindigt hoger, blijft binnen een bereik

Alleen indicaties | Slotkoersen zijn biedingen | Prijzen & Grafieken: Trading View | Markt Onderzoek Refinitiv | Zie de disclaimer hieronder

Inzichten

Goud stabiliseerde op vrijdag na de dramatische verkoop na de renteverhoging van de Federal Reserve en bereikte die dag een dieptepunt van $1946 in de vroege Aziatische handel. Vervolgens steeg het gestaag gedurende een relatief rustige sessie om een hoogtepunt van $1963 te bereiken bij een bescheiden handelsvolume. Dit gebeurde toen de Amerikaanse Dollar (USD) en de Amerikaanse staatsobligatierendementen een deel van de winsten van de vorige dag inleverden. Het gele metaal eindigde op $1959, wat een winst van 0,72% voor de dag betekent, maar een marginaal verlies van 0,15% over de week.

Zilver herstelde een deel van de uitverkoop van 3,17% op donderdag om de dag af te sluiten met een stijging van 0,83% op $24,34, maar daalde met 1,10% over de week. Platina boekte op vrijdag een marginale winst van 0,11% en sloot af op $939, maar daalde met 2,90% over de week. Palladium steeg daarentegen met 0,4% naar $1240, maar verloor ook 3,97% over de week.

Marktcommentaar

28 juli 2023 (Reuters) – Goud steeg op vrijdag na een scherpe daling een dag eerder, geholpen door een lichte terugval van de dollar. Tekenen van afkoelende Amerikaanse inflatie verhoogden de verwachtingen dat de Federal Reserve waarschijnlijk haar monetaire verstrakkingscyclus zal beëindigen. De spotprijs van goud steeg met 0,75% naar $1.959,53 per ounce om 14:15 Eastern Time (1815 Greenwich Mean Time). De Amerikaanse goud futures eindigden 0,8% hoger op $1.960,40.

De jaarlijkse inflatie in de VS vertraagde aanzienlijk in juni, zo bleek uit vrijdag vrijgegeven gegevens. De inflatie, gemeten aan de hand van de persoonlijke consumptie-uitgaven (PCE) prijsindex, steeg vorige maand met 0,2%, volgens het Handelsdepartement. Stijgende rentetarieven maken het aanhouden van goud minder aantrekkelijk voor beleggers, aangezien edelmetaal geen rente oplevert. “De kern-PCE, waar de Fed echt naar kijkt, kwam overeen met schattingen. Het was echt geen verrassing. Ook is de dollar vandaag zwakker en dat geeft goud een beetje een boost,” zei Edward Meir, een metaalanalist die onderzoek doet voor Marex. “Ik denk dat de Federal Reserve de sterkere gegevens niet erg vindt, zolang de inflatiecijfers maar blijven dalen. De Federal Reserve is waarschijnlijk klaar met het verhogen van de rente en ik zou over het algemeen geneigd zijn om de dips in goud te kopen,” voegde Meir toe.

Economische Analyse

Het persoonlijk inkomen in de Verenigde Staten steeg in juni 2023 met 0,3 procent ten opzichte van de vorige maand, een afname van de stijging van 0,5 procent in mei en lager dan de marktverwachtingen van een vooruitgang van 0,5 procent. De compensatie van werknemers steeg met 0,5 procent, aangedreven door een groei van 0,6 procent in lonen en salarissen en een stijging van 0,4 procent in andere kosten.

De persoonlijke uitgaven in huidige dollars in de Verenigde Staten stegen in juni 2023 met 0,5 procent. Dit overtrof de marktverwachtingen van een uitbreiding van 0,4 procent en versnelde ten opzichte van de opwaarts herziene stijging van 0,2 procent in de voorgaande maand. De gegevens toonden een uitgave van $52,1 miljard aan diensten, terwijl de uitgaven aan goederen $49,1 miljard bedroegen. Dit benadrukt de veerkracht van consumenten tegenover hogere rentetarieven en ondersteunt een reeks recente publicaties die het argument versterken voor de Federal Reserve om vastberaden te blijven. Bron: U.S. Bureau of Economic Analysis.

Goud Grafiek ($/oz)

Zilver Grafiek ($/oz)

Platina Grafiek ($/oz)

Palladium Grafiek ($/oz)

Dit document is uitgegeven door Value Trading BV. Hoewel er alle redelijke zorg is besteed aan de voorbereiding van dit document, wordt er geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid aanvaard voor feitelijke fouten of voor enige hierin uitgedrukte mening. Meningen, projecties en schattingen kunnen zonder voorafgaande kennisgeving veranderen. Dit document is alleen voor informatieve doeleinden en voor privé-circulatie. Het vormt geen aanbod, aanbeveling of uitnodiging aan enig persoon om een transactie aan te gaan of een hedge-, handels- of investeringsstrategie aan te nemen, noch vormt het een voorspelling van waarschijnlijke toekomstige bewegingen in tarieven of prijzen of enige vertegenwoordiging dat dergelijke toekomstige bewegingen de in enige illustratie getoonde niet zullen overtreffen.