+32 (0)3 221 15 69

Marktupdate | 31/08/2023

aug 31, 2023 | Marketupdates | 0 Reacties

Goud Zet Rally Voort Na Zwakke Amerikaanse Economische Gegevens Te Midden van Groeiende Speculatie over een Pauze van de Federal Reserve

Alleen indicaties | Slotkoersen zijn biedingen | Prijzen & Grafieken: Trading View | Markt Onderzoek Refinitiv | Zie de disclaimer hieronder

Inzichten

Goud bleef stabiel in Azië en Europa, binnen een zeer strakke handelsmarge van $1935 tot $1938. Dit gebeurde bij een nominale hoeveelheid aangezien handelaren en beleggers aan de zijlijn bleven in afwachting van het particuliere Automatic Data Processing (ADP) banenrapport en de laatste herziening van de Amerikaanse bruto binnenlands product (BBP)-groei. Toen deze gegevens kort na de opening in New York zwakker uitvielen dan verwacht, steeg goud naar een nieuw hoogtepunt van een maand van $1949. Dit ging samen met een daling van de Amerikaanse dollar en een verlaging van de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar.

Het gele metaal eindigde met een bescheiden winst van 0,26% op $1942 maar is vanmorgen gestegen naar $1947. Voor technische handelaren is het 100-daagse voortschrijdend gemiddelde (VG) vastgesteld op $1955 en is dit waarschijnlijk het doel voor vandaag. Ondertussen zou het 50-daagse VG, dat op $1930 ligt, nu de daling moeten beperken. Deze grafiekpunten stellen waarschijnlijk de handelsmarge voor vandaag vast.

Zilver handelde kortstondig boven de $25 voor het eerst in vijf weken voordat het terugviel en eindigde met een daling van 0,44% op $24,62. Platina bleef binnen een strakke handelsmarge en eindigde met een marginaal verlies van 0,2% op $982, en palladium daalde met 1,6% naar $1230.

Marktcommentaar

31 augustus 2023 (Reuters) – Goud bereikte bijna een maandhoogte op woensdag. Een nieuwe reeks zwakke economische metingen uit de Verenigde Staten versterkte het idee dat de Federal Reserve mogelijk moet pauzeren met het verhogen van de rentetarieven. De spotprijs van goud steeg met 0,4% naar $1.943,92 per ounce om 14:20 uur Eastern Daylight Time (1820 Greenwich Mean Time), nadat het eerder in de sessie zijn hoogste punt sinds 2 augustus had bereikt. Amerikaanse goud futures eindigden 0,4% hoger op $1.973,00.

“Goud wordt op hoogtes voor de maand verhandeld omdat het zwakker-dan-verwachte ADP-rapport en de BBP-herziening een trend van zachtere economische indicatoren voortzetten die de Fed waarschijnlijk in september zullen tegenhouden,” zei Tai Wong, een onafhankelijke metaalhandelaar in New York. De benchmarkrendementen voor 10 jaar daalden tot hun laagste niveau sinds 11 augustus, terwijl de dollar daalde tot een dieptepunt van twee weken nadat Amerikaanse BBP-gegevens een verzwakking van de economie in het tweede kwartaal aantoonden. Een daling in Amerikaanse vacatures voegde toe aan het sentiment. Goud, dat in dollars is geprijsd en geen rente draagt, vindt steun wanneer de rendementen dalen. Verwachtingen dat de Fed de tarieven ongewijzigd zal laten in september, stegen naar bijna 91%, van 88,5% voor de gegevens, terwijl de kansen op een pauze in november stegen naar bijna 59% van 52% een dag eerder, volgens het FedWatch-hulpmiddel van de CME Group. Beleggers wachten nu op de PCE-prijsindex op donderdag en het nonfarm payrolls (NFP) rapport op vrijdag. “De slimme rally in de afgelopen week suggereert dat handelaren een beetje tekortschoten. De markt zal consolideren voorafgaand aan belangrijke inflatie- en loongegevens; een beweging terug boven de 1980 is nodig om de stierlijke geesten te wekken,” voegde Wong toe. “Slecht nieuws voor de economie zal goed nieuws zijn voor goud,” zei Ricardo Evangelista, senior analist bij ActivTrades, in een notitie. Zilver daalde met 0,4% tot $24,63 per ounce maar bleef dicht bij een hoogtepunt van een maand. Platina bleef stabiel op $976,05, dicht bij het hoogste niveau sinds 19 juli. Palladium daalde met 2,1% naar $1.223,33.

Economische Analyse

ADP Werkgelegenheid: Particuliere bedrijven in de Verenigde Staten namen in augustus 2023 177.000 werknemers aan, het laagste in vijf maanden. Dit miste de marktverwachtingen van een stijging van 195.000 en volgde op een opwaarts herziene stijging van 371.000 in juli. “De cijfers van deze maand komen overeen met het tempo van het creëren van banen voor de pandemie,” zei Nela Richardson, hoofdeconoom bij Automatic Data Processing, Inc.

BBP-groei: De economie van de Verenigde Staten groeide in het tweede kwartaal van 2023 met een geannualiseerd percentage van 2,1%. Dit is in vergelijking met het voorlopige cijfer van 2,4% en de groei van 2,0% in het eerste kwartaal. Neerwaartse herzieningen van zowel de particuliere voorraadinvesteringen als de niet-residentiële investeringen werden gedeeltelijk gecompenseerd door een opwaartse herziening van de overheidsuitgaven van de staat en lokale overheden. Groeipercentages namen af voor zowel de consumentenuitgaven (1,7% versus 4,2% in Q1) als de overheidsconsumptie (3,3% versus 5,0%). Tegelijkertijd zag de niet-residentiële vaste investering de meest significante stijging in bijna een jaar (6,1% versus 0,6%). De export kende de grootste daling sinds de nasleep van de COVID-19-uitbraak in het tweede kwartaal van 2020 (-3,6% versus -4,0%). Bovendien hadden particuliere voorraadinvesteringen een negatieve bijdrage aan het BBP. De bron van deze informatie is het Amerikaanse Bureau voor Economische Analyse.

Goud Grafiek ($/oz)

Zilver Grafiek ($/oz)

Platina Grafiek ($/oz)

Palladium Grafiek ($/oz)

Dit document is uitgegeven door Value Trading BV. Hoewel er alle redelijke zorg is besteed aan de voorbereiding van dit document, wordt er geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid aanvaard voor feitelijke fouten of voor enige hierin uitgedrukte mening. Meningen, projecties en schattingen kunnen zonder voorafgaande kennisgeving veranderen. Dit document is alleen voor informatieve doeleinden en voor privé-circulatie. Het vormt geen aanbod, aanbeveling of uitnodiging aan enig persoon om een transactie aan te gaan of een hedge-, handels- of investeringsstrategie aan te nemen, noch vormt het een voorspelling van waarschijnlijke toekomstige bewegingen in tarieven of prijzen of enige vertegenwoordiging dat dergelijke toekomstige bewegingen de in enige illustratie getoonde niet zullen overtreffen.