+32 (0)3 221 15 69

5 redenen om als starter te investeren in goud

mei 22, 2023 | Blog

5 redenen om als starter te investeren in goud

Als startende belegger is het een slimme zet om te investeren in goud. Goud is namelijk een alternatieve belegging met heel wat voordelen. Twijfelt u nog? Hieronder bespreken we vijf belangrijke redenen waarom investeren in goud een goed idee is.

Drie kleine goudstaven op goudkorrels in hand

Goud als inflatiebestendige investering

1. Goud is bestand tegen inflatie. In tijden van inflatie, waarbij de prijzen van goederen en diensten stijgen, behoudt goud doorgaans zijn waarde of neemt nog in waarde toe. Daarom kan goud kopen dus zeer gunstig zijn in economisch onzekere tijden.

Beperkt aanbod en groeiende vraag

2. Tegenwoordig wordt er aanzienlijk minder goud geproduceerd dan vroeger, wat een groot voordeel oplevert als u in goud investeert. Dit betekent namelijk dat de hoeveelheid goud maar gestaag toeneemt. Helaas is dit niet het geval voor de vraag naar goud, die blijft snel groeien. Als u goud koopt, zal de waarde hiervan dus zeer waarschijnlijk blijven stijgen. Dit komt omdat de vraag naar goud hoog is, terwijl het aanbod beperkt blijft. Hierdoor stijgt de prijs van dit edelmetaal en kan het verkopen van goud steeds aantrekkelijker worden.

Waarom de waarde van goud standvastig blijft

3. Hoewel de prijs van goud kan fluctueren, is deze over het algemeen stabieler dan bijvoorbeeld de koers van aandelen. Goud heeft door de jaren heen bewezen waardevast te zijn en wordt daarom beschouwd als een veilige investering. Zelfs in tijden van oorlog of economische crisis behoudt goud zijn waarde. In vergelijking daarmee kan de koers van aandelen of cryptomunten sterk dalen, wat deze investeringen riskanter maakt. Als u nu goud koopt, is de kans groot dat de waarde over enkele jaren ongeveer hetzelfde zal zijn.

Goud als betrouwbare bron in economisch onzekere tijden

4. Goud bezitten in tijden van economische onzekerheid, levert u heel wat voordelen op. Dit omdat goud niet kan “instorten” zoals valuta dat kan. Tijdens de laatste financiële crisis was er veel bezorgdheid over de stabiliteit van de euro, waardoor veel mensen hun geld investeerden in goud. Dit edelmetaal kan namelijk gemakkelijk worden omgezet in andere valuta in het geval dat de euro instort. Daarom kopen de centrale banken tijdens een financiële crisis vaak extra goud aan om hun reserves te versterken.

Alternatief voor spaargeld in het huidige renteklimaat

5.Het is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend om traditioneel te sparen voor de oude dag vanwege het extreme rentebeleid van centrale banken wereldwijd. Het wordt steeds moeilijker om rendement te behalen op spaargeld, zo niet onmogelijk. Diverse banken hebben de rente het afgelopen jaar meerdere malen verlaagd en negatieve rente is geen utopie meer. Daarom hebben verschillende banken hun voorwaarden aangepast om negatieve rente te mogen rekenen. Het huidige renteklimaat duwt hierdoor steeds meer beleggers richting alternatieven voor hun spaargeld, zoals fysiek goud of zilver.

Redenen genoeg dus om goud aan uw beleggingsportefeuille toe te voegen. Het is een verstandige keuze als u stabiliteit en bescherming tegen inflatie zoekt. Wacht niet langer en begin vandaag nog met het verkennen van de mogelijkheden om te investeren in goud