+32 (0)3 221 15 69

Marktupdate | 14/09/2023

sep 14, 2023 | Marketupdates | 0 Reacties

Goud noteert iets lager na publicatie van Amerikaanse consumenteninflatie zoals verwacht

Alleen indicaties | Slotkoersen zijn biedingen | Prijzen & Grafieken: Trading View | Markt Onderzoek Refinitiv | Zie de disclaimer hieronder

Inzichten

Goud schommelde donderdag tussen $1908 en $1914 in Azië en Europa tijdens een rustige handelsperiode in afwachting van de laatste Amerikaanse cijfers over de consumenteninflatie, een belangrijke economische maatstaf die nauwlettend in de gaten wordt gehouden door de Fed bij het bepalen van haar monetaire beleid. Uiteindelijk waren de cijfers grotendeels zoals verwacht, hoewel iets aan de hogere kant, om goud naar een 3-weeks dieptepunt van $1906 te duwen, voordat het een scherpe ommekeer maakte naar een hoogste punt van de dag op $1916. De sessie eindigde vreemd genoeg laag en ging 0,26% omlaag op $1908. Het gele metaal handelde tot nu toe deze ochtend tussen $1908 en $1913, waarbij alle ogen gericht blijven op de Amerikaanse economie met de publicatie van de producentenprijsgegevens vandaag , waardoor we nog een sessie verwachten met handel tussen $1905 en $1920. Zilver schommelde tussen $23,09 en $22,78 en eindigde 1% lager op $22,84; Platina daalde met 1,1% naar $902 en blijft flirten met het cruciale $900 level; Palladium steeg met 0,89% naar $1252 en zette haar short covering rally voort.

Markcommentaar

14 september 2023

– De goudprijzen stegen op donderdag, toen de dollar en de Treasury yields verzwakten na de Amerikaanse inflatiecijfers die pleitten voor een rentepauze van de Federal Reserve volgende week, hoewel goud niet ver verwijderd was van het drieweekse dieptepunten in de vorige sessie.

– Spotgoud voegde 0,3% toe tot $1.912,09 per ounce tegen 0110 GMT, na woensdag het laagste niveau sinds 25 augustus te hebben geraakt op $1.905,10. Amerikaanse goudfutures stegen 0,1% op $1.933,70.

– De Amerikaanse dollarindex en de rente op 10-jaars Treasuries daalden nadat de Amerikaanse consumentenprijzen in augustus met het meest stegen in 14 maanden, door een stijging van de benzinekosten. Echter was de jaarlijkse stijging van de onderliggende inflatie de kleinste in bijna twee jaar, wat duidt op een Fed-rentepauze volgende week.

– Fed-functionarissen die hoopten op bewijs voor een duidelijke daling van de inflatie en een vertragende economie, kregen van beide iets te zien in de data sinds hun laatste vergadering, maar waarschijnlijk niet genoeg van beide om de noodzaak voor verdere renteverhogingen later dit jaar te verminderen. Handelaren zien nu een kans van 96% dat de Fed de rente woensdag ongewijzigd laat, terwijl de kans op een pauze in november 51% is, volgens de FedWatch Tool van de CME.

– De Europese Centrale Bank zal donderdag beslissen of ze haar basisrente naar een recordhoogte zal brengen in wat haar laatste stap zou moeten zijn in de strijd tegen inflatie, of een pauze zal inlassen nu de economie verslechtert.

– SPDR Gold Trust, ’s werelds grootste door goud gedekte exchange-traded fund, zei dat haar holdings woensdag met 0,3% daalden tot 882,00 ton.

– Elders steeg spotzilver met 0,3% tot $22,89 per ounce, platina steeg met 0,2% tot $902,05 en palladium daalde met 0,2% tot $1.257,26.

Economische Analyse

Amerikaanse consumptieprijzen In de Verenigde Staten stegen in augustus met 0,6% op maandbasis, na een stijging van 0,2% in juli en in lijn met de marktverwachtingen. De index voor benzine leverde de grootste bijdrage (10,6% versus 0,2% in juli) en was goed voor meer dan de helft van de stijging. De energie-index als geheel steeg met 5,6%, na een toename van 0,1%, omdat alle belangrijke energiecomponentindexen stegen. Daarnaast zorgde ook de voortdurende verbetering van de index voor huisvesting voor een stijging (0,3% vs 0,4%), die voor de 40e maand op rij steeg. Ondertussen bleef de voedselinflatie stabiel (op 0,2%), doordat een zachtere stijging van de kosten voor voedsel thuis (0,2% vs 0,3%) werd tenietgedaan door een verdere stijging van de prijzen van voedsel buitenshuis (0,3% vs 0,2%). De inflatie op jaarbasis in de VS versnelde voor de tweede maand op rij van 3,2% in juli naar 3,7% in augustus, boven de marktverwachtingen van 3,6%. De olieprijzen zijn de afgelopen twee maanden gestegen, wat in combinatie met basiseffecten van vorig jaar de inflatie hoger heeft gedrukt. bron: U.S. Bureau of Labor Statistics

Goud Grafiek ($/oz)

Zilver Grafiek ($/oz)

Platina Grafiek ($/oz)

Palladium Grafiek ($/oz)

Dit document is uitgegeven door Value Trading BV. Hoewel er alle redelijke zorg is besteed aan de voorbereiding van dit document, wordt er geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid aanvaard voor feitelijke fouten of voor enige hierin uitgedrukte mening. Meningen, projecties en schattingen kunnen zonder voorafgaande kennisgeving veranderen. Dit document is alleen voor informatieve doeleinden en voor privé-circulatie. Het vormt geen aanbod, aanbeveling of uitnodiging aan enig persoon om een transactie aan te gaan of een hedge-, handels- of investeringsstrategie aan te nemen, noch vormt het een voorspelling van waarschijnlijke toekomstige bewegingen in tarieven of prijzen of enige vertegenwoordiging dat dergelijke toekomstige bewegingen de in enige illustratie getoonde niet zullen overtreffen.