+32 (0)3 221 15 69

Marktupdate | 22/11/2023

nov 22, 2023 | Marketupdates | 0 Reacties

Goud bereikt hoogste punt in 3 weken, maar stagneert boven $2000, verwacht een woelige dag in aanloop naar Amerikaanse feestdagen”.

Gedachten voor de dag: Goud noteerde het laagste punt van de dag op $1978 bij de openingsbel in Azië op dinsdag en begon daarna aan een aanhoudende rally naar $1995 in de aanloop naar de publicatie van de notulen van de laatste FOMC-vergadering. Hoewel deze niets nieuws op tafel brachten, onderstreepten de notities de Fed-pauze mantra en leidden ze tot een goudsprong naar een hoogtepunt van $2007 in drie weken, voordat de prijs terugzakte om te eindigen met een beperkte, maar bemoedigende koersstijging van 1,06% op $1999. Het gele metaal is tot nu toe vandaag afgevlakt tussen $1995 en $2000, maar we zouden in de aanloop naar de Amerikaanse Thanksgiving Day vakantie op donderdag en vrijdag in kunnen zitten voor een choppy sessie met een potentiële trading range van $1980 tot $2005. Zilver had een goede dag met een stijging van 1,325 naar $23,75, platina steeg met 1,85% naar $938 en palladium eindigde onveranderd op $1087.

Marktcommentaar: 22 november 2023, (bron Reuters)

  • Goud bleef woensdag onder het belangrijke $2.000-niveau, toen de dollar stabiliseerde na de recente daling, hoewel de verwachting dat de Amerikaanse Federal Reserve het einde van haar verkrappingscyclus heeft bereikt, een bodem onder de goudprijzen legde. Spotgoud stond 0,1% lager op $1.996,79 per ounce, vanaf 0123 GMT, na het raken van een hoogste punt in drie weken van $2.007,29 in de vorige sessie. Amerikaanse goudfutures stonden ook 0,1% lager op $1.998,80.
  • De dollar DXY bleef stabiel ten opzichte van zijn rivalen na een daling naar een dieptepunt van meer dan 2-1/2 maand in de vorige sessie. Een zwakkere dollar maakt goud minder duur voor houders in andere valuta.
  • Fed-functionarissen kwamen tijdens hun laatste beleidsvergadering overeen dat ze “voorzichtig” te werk zouden gaan en de rentetarieven alleen zouden verhogen als de vooruitgang in het beheersen van de inflatie haperde, zo blijkt uit de notulen van de vergadering van 31 oktober en 1 november. 1 bijeenkomst bleek. De markten gaan er algemeen van uit dat de Fed de rente in december ongewijzigd zal laten en houden momenteel rekening met een kans van bijna 60% op een renteverlaging van ten minste 25 basispunten in mei, volgens de FedWatch Tool van CME. Lagere rentetarieven verlagen de opportuniteitskosten van het aanhouden van goud.
  • Gegevens van dinsdag toonden aan dat de verkoop van bestaande huizen in de VS in oktober is gedaald tot het laagste niveau in meer dan 13 jaar, omdat de hoogste hypotheekrente in twee decennia en een tekort aan huizen kopers van de markt hebben verdreven.
  • Ondertussen bleef de rente op 10-jaars Amerikaanse schatkistpapier steken op een laagste punt in twee maanden.
  • De Zwitserse goudexport steeg in oktober naar het hoogste niveau sinds mei, doordat de leveringen aan India toenamen om te voldoen aan de vraag tijdens de feestdagen in het land, zo bleek dinsdag uit douanegegevens.
  • Spotzilver steeg 0,3% naar $23,79 per ounce, terwijl platina 0,3% daalde naar $931,34. Palladium daalde met 0,6% naar $ 1.072,35 per ounce.

Economische analyse (Trading Economics):

De verkoop van bestaande woningen in de Verenigde Staten daalde met 4,1% op maandbasis naar een voor seizoeninvloeden gecorrigeerd geannualiseerd cijfer van 3,79 miljoen woningen in oktober 2023, het laagste niveau sinds augustus 2010 en lager dan de prognoses van 3,9 miljoen. Een aanhoudend gebrek aan woningvoorraad en de hoogste hypotheekrente in een generatie blijven wegen op de huizenmarkt, maar “meerdere aanbiedingen komen nog steeds voor, vooral op starterswoningen en woningen in het middensegment, zelfs als er prijsconcessies worden gedaan in het bovenste segment van de markt”, zei NAR hoofdeconoom Lawrence Yun. De totale woningvoorraad bedroeg eind oktober 1,15 miljoen eenheden, een stijging van 1,8% ten opzichte van september, maar een daling van 5,7% ten opzichte van een jaar geleden. De mediane bestaande woningprijs voor alle woningtypes bedroeg in oktober $391.800, een stijging van 3,4% ten opzichte van oktober 2022. Ondertussen daalde de verkoop in het noordoosten, zuiden en westen, maar bleef deze ongewijzigd in het midwesten. bron: National Association of Realtors

Goud grafiek

Zilver grafiek

Platina Grafiek

Palladium grafiek

Dit document is uitgegeven door Value Trading BV. Hoewel alle redelijke zorg is besteed aan het opstellen van dit document, wordt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid aanvaard voor feitelijke onjuistheden of voor meningen die hierin worden geuit. Meningen, projecties en schattingen kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Dit document is alleen bedoeld ter informatie en voor privégebruik. Het vormt geen aanbod, aanbeveling of verzoek aan een persoon om een transactie aan te gaan of een hedging-, handels- of beleggingsstrategie toe te passen, noch vormt het een voorspelling van waarschijnlijke toekomstige bewegingen in koersen of prijzen of een verklaring dat dergelijke toekomstige bewegingen niet groter zullen zijn dan die welke in een illustratie worden getoond.