+32 (0)3 221 15 69

Marktupdate | 27/10/23

okt 27, 2023 | Marketupdates | 0 Reacties

“Goud stoot sterke Amerikaanse BBP-gegevens af om hoger te eindigen na verzekeringsaankopen voorafgaand aan het weekend”.

Alleen indicaties | Slotkoersen zijn biedingen | Koersen & grafieken : Trading View | Marktonderzoek Refinitiv | Zie disclaimer hieronder

Goud kende een sterke start op donderdag en steeg naar $1993 aan het begin van de dag, toen het conflict in Gaza verhevigde, maar kwam daarna onder aanhoudende verkoopdruk te staan in Europa en de vroege handel in New York en bereikte een dieptepunt van $1973, nadat een aantal sterker dan verwachte Amerikaanse economische rapporten, met als hoogtepunt de BBP-gegevens, de vooruitzichten verhoogden op een nieuwe renteverhoging door de Fed tijdens de volgende vergadering van de FOMC in november. Het gele metaal organiseerde echter een late rally op verzekeringsaankopen voorafgaand aan het weekend en eindigde o,25% hoger op $1985. Tot nu toe hield het metaal vanochtend stand tussen $1982 en $1987; we verwachtten nog een volatiele sessie met een potentiële handelsrange van $1970 tot $1995, waarbij de focus verdeeld was tussen geopolitiek en economie. Zilver daalde 0,31% naar $22,80, platina daalde 0,33% naar $904, terwijl palladium 0,88% steeg en eindigde op $1141.

Marktcommentaar

  • De goudprijzen fladderden vrijdag in een range-bound trade, toen traders de repercussies van het conflict in het Midden-Oosten afwogen tegen de verwachtingen dat de Amerikaanse rente langer hoger zou blijven na de positieve prestaties van de economie in het afgelopen kwartaal. Spotgoud stond stabiel op $1.984,69 per ounce om 0131 GMT. Amerikaanse goudfutures stonden 0,2% lager op $1.994,30.
  • Israëlische troepen voerden vannacht hun grootste grondaanval uit in Gaza in hun 20 dagen durende oorlog met Hamas, terwijl de woede in de Arabische wereld toenam over Israëls niet aflatende luchtaanvallen op het belegerde Palestijnse gebied.
  • De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal in het hoogste groeitempo in bijna twee jaar gegroeid, waarmee de bittere waarschuwingen voor een recessie opnieuw werden gelogenstraft. Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën, zei dat de economische groei in het derde kwartaal van de VS van bijna 5% een goed teken was dat de economie op weg is naar een zachte landing, maar dat dit zou kunnen helpen om de obligatierente op obligaties met een langere looptijd hoog te houden.
  • De dollar was op weg naar een wekelijkse winst op vrijdag, terwijl de rente op Amerikaanse Treasuries 0,2% hoger kwam te liggen na een versoepeling in de vorige sessie na de publicatie van zwakker dan verwachte Amerikaanse cijfers over inflatie en besteedbaar inkomen. Beleggers kijken ook naar de Amerikaanse prijsindex voor persoonlijke consumptieve bestedingen (PCE) voor aanwijzingen over wat ze kunnen verwachten van de beleidsvergadering van de Fed volgende week.
  • De Europese Centrale Bank heeft donderdag zoals verwacht de rente ongewijzigd gelaten en daarmee een einde gemaakt aan een reeks renteverhogingen van 15 maanden, in navolging van de recente acties van de Federal Reserve en de Bank of England. De Chinese goudimport via Hongkong daalde in september met 11% ten opzichte van de voorgaande maand, zo bleek donderdag uit gegevens van het Hongkong Census and Statistics Department.
  • Spotzilver daalde met 0,1% naar $22,80, platina steeg met 0,3% naar $902,72 en palladium daalde met 0,1% naar $1.132,11.

 

Economische analyse

De Amerikaanse economie groeide in het derde kwartaal van 2023 met 4,9% op jaarbasis, het meest sinds het laatste kwartaal van 2021, boven de marktverwachtingen van 4,3% en een expansie van 2,1% in het tweede kwartaal, zo bleek uit de voorlopige raming. De consumentenbestedingen stegen met 4%, het meest sinds het vierde kwartaal van 2021 (tegen 0,8% in het tweede kwartaal van 2023), aangevoerd door de consumptie van huisvesting en nutsvoorzieningen, gezondheidszorg, financiële diensten en verzekeringen, voedseldiensten en accommodaties en niet-duurzame goederen (aangevoerd door geneesmiddelen op recept), recreatiegoederen en voertuigen. De export steeg met 6,2%, na een daling van 9,3% in het tweede kwartaal, en ook de import steeg (5,7% versus -7,6%). De particuliere voorraden voegden 1,32 pp toe aan de groei, de eerste winst in drie kwartalen. Ook stegen de investeringen in woningen voor het eerst in bijna twee jaar (3,9% vs -2,2%) en namen de overheidsuitgaven sneller toe (4,6% vs 3,3%). Aan de andere kant krompen de niet-residentiële investeringen voor het eerst in twee jaar (-0,1% vs 7,4%), als gevolg van een daling van 3,8% in uitrusting (vs 7,7%) en een vertraging in structuren (1,6% 16,1%). bron: Amerikaans Bureau voor Economische Analyse