+32 (0)3 221 15 69

Marktrapport | 22/09/2023

sep 22, 2023 | Marketupdates | 0 Reacties

Goud daalt terwijl de USD en de rente op Amerikaanse 10-jaars schatkistpapieren stijgen op een havikistische Federal Reserve, maar eindigt met een beperkt verlies

Alleen indicaties | Slotkoersen zijn biedingen | Prijzen & Grafieken: Trading View | Markt Onderzoek Refinitiv | Zie de disclaimer hieronder

Inzichten

Goud noteerde zijn hoogste punt van de dag op $1931 in de vroege Aziatische handel op donderdag, maar kreeg daarna te maken met een aanhoudende daling tot $1915, te midden van een stijgende USD en stijgende rente op de Amerikaanse 10-jaars schatkistpapieren, kort na de opening in New York, na veel sterker dan verwachte wekelijkse werkeloosheidsclaims die daalden tot het laagste niveau sinds januari, wat de havikistische retoriek van Jerome Powell op woensdag ondersteunde. Net toen goud echter kwetsbaar leek voor de neerwaartse beweging, verschenen er sterke aankopen (de officiële sector?) om de markt te stabiliseren en te resulteren in een beperkt verlies van 0,57% op $1920.
$1920. Het gele metaal verlengde het herstel tot $1925 vanochtend en lijkt nu klaar om de week af te sluiten met een dag van zijwaartse handel binnen de technische parameters van het 200-daags MA op $1925 en het 100-daags voortschrijdend gemiddelde op $1945. Zilver was de favoriet van de sector en steeg 0,69% naar $23,40, nadat een toename van de openstaande rente op de COMEX wees op een instroom van ‘fast money’. Platina daalde 1,07% naar $922, en palladium sloot een volatiele sessie onveranderd af op $1265.

Markcommentaar

(Reuters): 22 september 2023

  • Goud steeg vrijdag iets, hoewel de prijzen dicht bij het laagste punt van een week bleven, dat in de vorige sessie werd bereikt, toen de Amerikaanse dollar en de rente op schatkistpapier profiteerden van het havikistische standpunt van de Federal Reserve over de rente. Spot goud steeg met 0,2% op $1.923,22 per ounce tegen 0121 GMT, na de grootste dagelijkse daling sinds 5 september op donderdag. Amerikaanse goudfutures noteerden 0,2% hoger op $1.943,00.

 

  • De dollar stond dicht bij een hoogtepunt van zes maanden vanwege het vooruitzicht op hogere voor langere tijd Amerikaanse rentetarieven, terwijl de rente op benchmark 10-jaars staatsobligaties steeg naar een hoogste punt in 16 jaar en Wall Street kelderde in een brede sell-off.

 

  • De centrale banken van ’s werelds grootste economieën hebben laten weten dat ze de rente zo hoog zullen houden als nodig is om de inflatie te beheersen. Hogere rentetarieven ontmoedigen het kopen van niet-rentedragend edelmetaal, dat geprijsd is in dollars.

 

  • De plannen van de Fed voor een langere periode van verhoogde rentetarieven kunnen de komende maanden druk blijven uitoefenen op aandelen en obligaties, hoewel sommige beleggers betwijfelen of de centrale bank voet bij stuk zal houden.

 

  • De Amerikaanse werkeloosheidsclaims daalden vorige week naar een acht maanden laagterecord, wat wijst op een aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt, zelfs nu de werkgelegenheidsgroei afkoelt.

 

  • De poging van de Amerikaanse House Speaker Kevin McCarthy om zijn vastgelopen uitgavenagenda weer op te starten mislukte donderdag, waardoor het risico van een shutdown van de overheid binnen slechts 10 dagen toenam.

 

  • SPDR Gold Trust GLD, ’s werelds grootste door goud gedekte exchange-traded fund, zei dat haar holdings donderdag met 0,07% stegen tot 878,83 ton.

 

  • Spotzilver steeg 0,3% tot $23,44 per ounce, platina steeg 0,3% tot $921,98 en palladium bleef stabiel op $1.263,04.

Economische Analyse

  • Jobless claims – Het aantal Amerikanen dat een werkloosheidsuitkering aanvroeg, daalde met 20.000 naar 201.000 in de week van 16 september, het laagste aantal sinds eind januari en ruim onder de marktverwachtingen van 225.000. Ondertussen daalde het aantal doorlopende aanvragen met 21.000 naar een bijna acht maanden laagterecord van 1.662.000 in de voorgaande week, wat aangeeft dat werklozen gemakkelijker nieuw werk vinden. De gegevens leverden extra bewijs dat de arbeidsmarkt op een historisch krap niveau blijft, wat wijst op extra veerkracht voor de agressieve verkrappingscyclus van de Federal Reserve en ruimte biedt voor een mogelijke verhoging in november. Het voortschrijdend gemiddelde over vier weken voor initiële claims, dat de volatiliteit van week tot week wegneemt, daalde met 7.750 tot 217.000. bron: U.S. Department of Labor
  • De verkoop van bestaande woningen in de Verenigde Staten daalde met 0,7% ten opzichte van vorige maand tot een seizoensgecorrigeerd jaarlijks cijfer van 4,04 miljoen eenheden in augustus 2023, het laagste niveau sinds januari en lager dan de marktverwachtingen van 4,1 miljoen. De verkoop daalde voor een derde maand op rij, onder druk van de hoge hypotheekrente en huizenprijzen. bron: National Association of Realtors

Goud Grafiek ($/oz)

Zilver Grafiek ($/oz)

Platina Grafiek ($/oz)

Palladium Grafiek ($/oz)

Dit document is uitgegeven door Value Trading BV. Hoewel er alle redelijke zorg is besteed aan de voorbereiding van dit document, wordt er geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid aanvaard voor feitelijke fouten of voor enige hierin uitgedrukte mening. Meningen, projecties en schattingen kunnen zonder voorafgaande kennisgeving veranderen. Dit document is alleen voor informatieve doeleinden en voor privé-circulatie. Het vormt geen aanbod, aanbeveling of uitnodiging aan enig persoon om een transactie aan te gaan of een hedge-, handels- of investeringsstrategie aan te nemen, noch vormt het een voorspelling van waarschijnlijke toekomstige bewegingen in tarieven of prijzen of enige vertegenwoordiging dat dergelijke toekomstige bewegingen de in enige illustratie getoonde niet zullen overtreffen.