+32 (0)3 221 15 69

Marktupdate | 08/12/2023

dec 8, 2023 | Marketupdates | 0 Reacties

“Goud blijft consolideren; focus op de Amerikaanse economie met de laatste Amerikaanse banencijfers”

Alleen indicaties | Slotkoersen zijn biedingen | Koersen & grafieken : Trading View | Marktonderzoek Refinitiv | Zie disclaimer hieronder

Gedachten voor de dag: Goud handelde donderdag krap tussen $2025 en $2032 in Azië en Europa, toen de markt bleef consolideren na de extreme prijsvolatiliteit aan het begin van de week, maar dit was een opmaat voor een actievere sessie in New York, waar de prijs rallyde naar een hoogste punt van $2039 voor het daalde naar een laagste punt van $2021 op een matig handelsvolume. Het gele metaal herstelde zich aan het einde van de week en eindigde met een marginale winst van 0,2% op $2029 en hield zich tot nu toe vandaag binnen een krappe bandbreedte van $2028 tot $2034. We verwachten echter een volatiel einde van een recordbrekende week met een potentiële handelsbandbreedte van $2015 tot $2045, nu de focus verschuift naar de Amerikaanse economie met de publicatie van de nieuwste Amerikaanse werkgelegenheidscijfers, een economische indicator die nauwlettend in de gaten wordt gehouden door de Fed bij het bepalen van haar monetaire beleid. Zilver daalde met 0,38% naar $23,81, maar de PGM’s hadden een goede dag met platina dat 2,02% steeg naar (08, en palladium dat 2,86% steeg naar $972.

Marktcommentaar: 08 december 2023, (bron Reuters)

  • De goudprijzen stonden op het punt om hun eerste wekelijkse daling in vier weken te noteren nadat de dollar verstevigde, maar handelden vrijdag stabiel toen investeerders voorzichtig bleven in de aanloop naar de belangrijke banenafdruk die later op de dag verschijnt om het potentieel voor Amerikaanse renteverlagingen tegen maart te peilen. Spotgoud steeg 0,2% tot $2.032,36 om 0215 GMT. Bullion daalde echter met 1,8% voor de week tot nu toe. Amerikaanse goudfutures noteerden 0,1% hoger op $2.048,80. Bullion bereikte maandag een all-time piek van $2.135,40 op verhoogde weddenschappen op een verlaging door de Amerikaanse Federal Reserve, voordat het meer dan $100 daalde door onzekerheid over de timing van de verlaging.
  • De dollarindex DXY stond op het punt om drie opeenvolgende weken van verliezen te breken. Een sterkere dollar maakt goud met een groene rug duurder voor andere valutahouders.
  • De rente op benchmark 10-jaars schatkistpapier US10Y daalde deze week, maar kwam vrijdag terug van een dieptepunt in drie maanden.
  • Uit gegevens van deze week bleek dat de Amerikaanse arbeidsmarkt geleidelijk aan kracht verliest nu hogere financieringskosten de vraag in de bredere economie afremmen.
  • Na een stijging van de wekelijkse Amerikaanse jobless claims, positioneerden traders zich voor de non-farm payrolls data, die om 1330 GMT verschijnen. Handelaren hielden rekening met een kans van 65% op een renteverlaging tegen maart volgend jaar, toonde de FedWatch Tool van CME aan, maar een peiling van Reuters ging uit van ongewijzigde rentetarieven tot ten minste juli. Lagere rentetarieven hebben de neiging om niet-rentedragend edelmetaal te ondersteunen.
  • De yen verlengde zijn torenhoge rally ten opzichte van de dollar, toen traders de verwachtingen verhoogden dat het einde van de ultralage rentetarieven in Japan naderde.
  • Spotzilver steeg 0,2% naar $23,83 per ounce, terwijl platina 0,6% steeg naar $912,31 en palladium 0,5% hoger ging naar $974,25 per ounce.

Economische analyse (Trading Economics):

 

Het aantal Amerikanen dat een werkloosheidsuitkering aanvroeg, steeg met 1.000 naar 220.000 in de week eindigend op 2 december, iets onder de marktverwachtingen van 222.000, maar wel de op één na hoogste stand sinds september. Het resultaat verlengde de huidige trend dat de Amerikaanse arbeidsmarkt tekenen vertoont van afkoeling ten opzichte van de krappere niveaus eerder dit jaar, hoewel deze vanuit historisch oogpunt sterk blijft. Het voortschrijdend gemiddelde over vier weken, dat de volatiliteit van week tot week verwijdert, steeg met 500 tot 220.750. Het aantal niet voor seizoensinvloeden gecorrigeerde claims steeg met 93.761 tot 293.511, met sterke stijgingen in Californië (+14.057), New York (+9.343) en Texas (+7.698). Aan de andere kant daalden de doorlopende aanvragen met 64.000 tot 1.861.000 in de voorgaande week, wat wijst op een verbetering van de omstandigheden voor werklozen om beschikbare banen te vinden. Bron: Amerikaans ministerie van Arbeid

Goud grafiek

 

Zilver grafiek

 

Platina Grafiek

 

Palladium grafiek

 

 

Dit document is uitgegeven door Value Trading BV. Hoewel alle redelijke zorg is besteed aan het opstellen van dit document, wordt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid aanvaard voor feitelijke onjuistheden of voor meningen die hierin worden geuit. Meningen, projecties en schattingen kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Dit document is alleen bedoeld ter informatie en voor privégebruik. Het vormt geen aanbod, aanbeveling of verzoek aan een persoon om een transactie aan te gaan of een hedging-, handels- of beleggingsstrategie toe te passen, noch vormt het een voorspelling van waarschijnlijke toekomstige bewegingen in koersen of prijzen of een verklaring dat dergelijke toekomstige bewegingen niet groter zullen zijn dan die welke in een illustratie worden getoond.