+32 (0)3 221 15 69

Marktupdate | 13/09/202

sep 13, 2023 | Marketupdates | 0 Reacties

Goud daalt in aanloop naar de belangrijke Amerikaanse consumentenprijsdata van vandaag, lijkt $1900 te gaan testen

Alleen indicaties | Slotkoersen zijn biedingen | Prijzen & Grafieken: Trading View | Markt Onderzoek Refinitiv | Zie de disclaimer hieronder

Inzichten

Goud noteerde zijn hoogste punt van de dag op $1924 in de vroege Aziatische handel op dinsdag en kwam daarna onder neerwaartse druk in Europa met de AM-benchmark op $1918,90. De prijsdaling breidde zich uit tot een laagtepunt van $1908 kort na de opening in New York bij een redelijk handelsvolume. Het gele metaal herstelde zich tot aan de sluiting en eindigde met een beperkt verlies van 0,47% op $1913, maar heeft vanmorgen het laagste punt van dinsdag opnieuw bereikt en lijkt op weg naar een uitdaging voor het psychologisch belangrijke $1900-niveau na de MACD crossover verkoopsignaal dat zich richt op het steunniveau, dat is vastgesteld op $1885. De belangrijkste focus voor traders en investeerders zijn de laatste Amerikaanse cijfers over consumentenprijzen, die kort na de opening in New York zullen worden gepubliceerd, een economische parameter die nauwlettend in de gaten wordt gehouden door de Fed bij het bepalen van haar monetaire beleid. Zilver schommelde tussen $23,19 en $22,87 voordat het nauwelijks lager eindigde op $23,07; Platina boekte een bemoedigende winst van 1,22% tot $912 en lijkt op weg naar hogere niveaus; Palladium steeg met 2,06% tot $1241 en lijkt op weg naar een significante short covering rally.

Marktcommentaar

13 september 2023

– De goudprijzen daalden woensdag, maar handelden boven een dieptepunt van meer dan twee weken in de vorige sessie, toen investeerders wachtten op Amerikaanse inflatiecijfers die de verwachtingen rond de rentevooruitzichten van de Federal Reserve zouden kunnen vormen.

– Spotgoud daalde met 0,2% tot $1.908,70 per ounce om 0308 GMT, na dinsdag het laagste niveau sinds 25 augustus te hebben bereikt op $1.906,50. Amerikaanse goudfutures daalden 0,2% naar $1.931,10.

– “Eventuele verrassingen in de Amerikaanse inflatiecijfers zouden ervoor kunnen zorgen dat goud opnieuw onder druk komt te staan onder de $1.900,” zei KCM Trade Chief Market Analyst Tim Waterer in een notitie. Nu de energieprijzen stijgen, wordt verwacht dat de inflatiecijfers sterker zullen zijn. “Aan de andere kant, als de impact van de energieprijzen niet zo groot is als gevreesd in de data, zouden we een daling van de rentes kunnen zien en een opening naar een hoger goudprijsniveau,” voegde Waterer toe.

– De cijfers van de Amerikaanse Consumer Price Index (CPI), die worden verwacht om 1230 GMT, zouden wat inzichten kunnen bieden over wat we kunnen verwachten van de Fed op het gebied van renteverhogingen. Hoewel de Fed naar verwachting de rentetarieven ongewijzigd zal laten tijdens haar beleidsvergadering van 19-20 september, zal de Amerikaanse centrale bank waarschijnlijk wachten tot de periode april-juni van 2024 of later met het verlagen ervan, volgens economen in een peiling van Reuters.

– De Europese Centrale Bank verwacht ook dat de inflatie volgend jaar boven de 3% zal blijven, wat de kans op een tiende renteverhoging op rij op donderdag vergroot. Goud is zeer gevoelig voor stijgende rentetarieven, omdat deze de opportuniteitskosten van het aanhouden van niet-renderend goud verhogen.

– Spotgoud zou de steun op $1.905 per ounce opnieuw kunnen testen, met een goede kans om onder dit niveau te breken en te dalen naar $1.898, volgens technisch analist Wang Tao van Reuters.

Economische Analyse

De Amerikaanse consumenteninflatieverwachtingen voor het komende jaar stegen van 3,5% in juli naar 3,6% in augustus 2023. Het was de eerste stijging van de inflatieverwachtingen in vijf maanden. De verwachtingen voor de prijsstijging op jaarbasis stegen voor gas (+0,4 procentpunt tot 4,9%), voeding (+0,1 procentpunt tot 5,3%), medische zorg (+0,8 procentpunt tot 9,2%), universitair onderwijs (+0,2 procentpunt tot 8,2%) en huur (+0,2 procentpunt tot 9,2%). De mediane verwachting voor de stijging van de huizenprijzen steeg met 0,3 procentpunt naar 3,1%, de hoogste waarde sinds juli 2022. Ondertussen steeg de mediane inflatieverwachting voor de vijfjarige horizon met 0,1 procentpunt tot 3%. Omgekeerd daalden de inflatieverwachtingen voor drie jaar met 0,1 procentpunt tot 2,8%. bron: Federal Reserve Bank van New York

Goud Grafiek ($/oz)

Zilver Grafiek ($/oz)

Platina Grafiek ($/oz)

Palladium Grafiek ($/oz)

Dit document is uitgegeven door Value Trading BV. Hoewel er alle redelijke zorg is besteed aan de voorbereiding van dit document, wordt er geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid aanvaard voor feitelijke fouten of voor enige hierin uitgedrukte mening. Meningen, projecties en schattingen kunnen zonder voorafgaande kennisgeving veranderen. Dit document is alleen voor informatieve doeleinden en voor privé-circulatie. Het vormt geen aanbod, aanbeveling of uitnodiging aan enig persoon om een transactie aan te gaan of een hedge-, handels- of investeringsstrategie aan te nemen, noch vormt het een voorspelling van waarschijnlijke toekomstige bewegingen in tarieven of prijzen of enige vertegenwoordiging dat dergelijke toekomstige bewegingen de in enige illustratie getoonde niet zullen overtreffen.