+32 (0)3 221 15 69

Marktupdate | 15/09/2023

sep 15, 2023 | Marketupdates | 0 Reacties

Goud stijgt ondanks stijgende dollar en Amerikaanse tienjaarsrente na sterke Amerikaanse producentenprijsindex gegevens, kopen de centrale banken?

Alleen indicaties | Slotkoersen zijn biedingen | Prijzen & Grafieken: Trading View | Markt Onderzoek Refinitiv | Zie de disclaimer hieronder

Inzichten

De initiële beweging in Azië op donderdag was opwaarts, toen fysieke goudaankopen de prijs naar $1912 brachten, het hoogste punt van de dag. De opwaartse beweging verdween echter snel, toen de prijs in Europa daalde naar $1905, voordat de prijs herstelde naar $1910 in de aanloop naar de opening in New York en de publicatie van de nieuwste Amerikaanse cijfers over de producentenprijzen. Een sterk rapport, dat de snelste groei in 14 maanden liet zien, leidde tot een nieuwe verzwakking van de goudprijs tot een dieptepunt van $1902 in 3 weken, maar er waren gewillige kopers in deze laatste dip (weer centrale banken?) en het gele metaal herstelde zich tot aan het slot en eindigde met een bescheiden maar bemoedigende winst van 0,16% op $1911 tijdens een goed handelsvolume. De rally breidde zich vanochtend uit tot $1916, ondanks een sterke USD en stijgende US Treasury yields, nu stijgende prijzen voor ruwe olie de inflatievooruitzichten verhogen, een scenario dat ‘goed voor goud’ zou moeten zijn. Wij verwachten een actief einde van de week en het zou geen verrassing zijn om een rally te zien richting het 50-daags voortschrijdend gemiddelde op $1930, terwijl aan de neerwaartse kant $1900 is versterkt als een belangrijk punt van technische en psychologische steun. Zilver zette de steile daling van deze week voort met 0,83% en eindigde op $22,65, maar volgde het goud vanochtend en lijkt houvast te gaan krijgen boven $23; Platina overleefde een nieuwe test van het cruciale $900-niveau en sloot 0,78% hoger op $909, terwijl Palladium met 0,89% daalde naar $1250.
$1250.

Markcommentaar

(Reuters): 15 september 2023

– De goudprijzen waren vrijdag op weg naar hun tweede wekelijkse daling op rij, nadat de Amerikaanse inflatiecijfers voor augustus de marktverwachtingen bevestigden voor verdere renteverhogingen door de Federal Reserve na een waarschijnlijke rentepauze volgende week.

– Spotgoud bleef stabiel op $1.910,85 per ounce tegen 0100 GMT. Goud was op weg naar een wekelijkse daling van 0,4% na donderdag het laagste niveau sinds 23 augustus te hebben geraakt. Amerikaanse goudfutures noteerden 0,1% lager op $1.932,60.

– De Amerikaanse producentenprijzen stegen in augustus het sterkst in meer dan een jaar, terwijl de detailhandelsverkopen ook de verwachtingen overtroffen, gestimuleerd door een stijging van de benzineprijzen. Dit komt nadat de Amerikaanse consumentenprijzen vorige maand het sterkst stegen in 14 maanden.

– De Europese Centrale Bank verhoogde donderdag haar basisrente tot een recordhoogte van 4%, maar gaf aan dat de verhoging waarschijnlijk de laatste zou zijn.

– SPDR Gold Trust, ’s werelds grootste door goud gedekte exchange-traded fund, zei dat haar holdings donderdag met 0,3% daalden.

– De London Bullion Market Association riep op tot voorstellen van dienstverleners om een veilige wereldwijde database te creëren die het vertrouwen in de waardeketen van de goudmarkt zou verbeteren.

– De wereldwijde vraag naar zilver zal dit jaar met 9,4% dalen, voornamelijk door een daling op het gebied van investeringen, maar de markt zal een tekort blijven houden, volgens een rapport van het Chileense staatsagentschap Cochilco.

– Spot zilver steeg 0,2% naar $22,67 per ounce. Platina steeg 0,1% op $907,19 en palladium daalde 0,6% naar $1.244,12, beide klaar voor een wekelijkse winst.

Economische Analyse

· – De producentenprijzen in de VS stegen in augustus 2023 met 0,7%, het hoogste niveau sinds juni 2022, en overtroffen de marktverwachtingen met een stijging van 0,4%. De prijzen voor goederen stegen met 2%, gedreven door een stijging van de energiekosten met 10,5%. Ondertussen stegen de prijzen voor diensten met 0,2%, voornamelijk door stijgende transport- en opslagkosten (1,4%). Exclusief volatiele zaken zoals voedsel en energie steeg de producentenprijsindex met 0,2%, na een stijging van 0,4% in de voorgaande maand. Op jaarbasis bereikte de producentenprijsinflatie met 1,6% het hoogste niveau in vier maanden, terwijl het kerncijfer daalde tot 2,2%, het laagste niveau sinds januari 2021. bron: U.S. Bureau of Labor Statistics

– De detailhandelsverkopen in de VS stegen in augustus 2023 met 0,6% m-o-m, hoger dan de neerwaarts herziene stijging van 0,5% in juli en beter dan de voorspellingen van een stijging van 0,2%. De gegevens blijven wijzen op robuuste consumentenbestedingen ondanks hoge prijzen en kosten voor leningen. bron: U.S. Census Bureau

Goud Grafiek ($/oz)

Zilver Grafiek ($/oz)

Platina Grafiek ($/oz)

 

Palladium Grafiek ($/oz)

Dit document is uitgegeven door Value Trading BV. Hoewel er alle redelijke zorg is besteed aan de voorbereiding van dit document, wordt er geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid aanvaard voor feitelijke fouten of voor enige hierin uitgedrukte mening. Meningen, projecties en schattingen kunnen zonder voorafgaande kennisgeving veranderen. Dit document is alleen voor informatieve doeleinden en voor privé-circulatie. Het vormt geen aanbod, aanbeveling of uitnodiging aan enig persoon om een transactie aan te gaan of een hedge-, handels- of investeringsstrategie aan te nemen, noch vormt het een voorspelling van waarschijnlijke toekomstige bewegingen in tarieven of prijzen of enige vertegenwoordiging dat dergelijke toekomstige bewegingen de in enige illustratie getoonde niet zullen overtreffen.