+32 (0)3 221 15 69

Marktupdate | 21/11/2023

nov 21, 2023 | Marketupdates | 0 Reacties

“Goud stijgt op het geluid dat de renteverhogingscyclus van de Fed voorbij is”.

Alleen indicaties | Slotkoersen zijn biedingen | Koersen & grafieken : Trading View | Marktonderzoek Refinitiv | Zie disclaimer hieronder

Gedachten voor de dag: Goud steeg maandag in de vroege Aziatische handel naar $1985, maar begon daarna aan een aanhoudende daling tijdens de Europese sessie om kort na de opening in New York op een goed handelsvolume een dieptepunt van $1966 te bereiken, voordat het herstelde en eindigde met een beperkt verlies van 0,15% op $1978. Het gele metaal heeft vanochtend haar rally verlengd naar $1994 in reactie op de zwakte van de USD en een daling van de US10YT yields op een groeiende overtuiging dat de renteverhogingscyclus van de Fed voorbij is, en alle ogen zullen gericht zijn op de FOMC-notulen die laat in de avond worden gepubliceerd voor signalen over het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank. De verwachte handelsrange vandaag is $1970 tot $1995. Zilver bezweek onder winstnemingen en eindigde 1,18% lager op $ 23,40, maar de PGM’s hadden een sterke start van de week met platina dat met 2,33% steeg naar $ 921, en palladium dat een sectorleider was met een winst van 2,45% naar $ 1087.

Marktcommentaar: 21 november 2023, (bron Reuters)

  • De goudprijzen stegen dinsdag, gesteund door een zwakkere Amerikaanse dollar en lagere rente op staatsobligaties, terwijl investeerders uitkijken naar de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve voor meer richtlijnen over de rentevooruitzichten. Spotgoud stond 0,6% hoger op $1.988,29 per ounce, vanaf 0133 GMT. Amerikaanse goudfutures stegen 0,5% tot $1.990,10.
  • “De dollar en de Amerikaanse obligatierente blijven dalen. De vraag van centrale banken is ook vrij sterk. Dit alles is gunstig voor goud. De markt heroverweegt de daling van gisteren,” zei Edward Meir, een metaalanalist die onderzoek doet voor Marex. De dollar DXY zakte weg bij een dieptepunt van meer dan 2-1/2 maand, omdat investeerders verwachten dat de Amerikaanse rente volgend jaar zal dalen. Een zwakkere dollar maakt goud minder duur voor houders van andere valuta.
  • De benchmarkrente op 10-jaars Amerikaanse staatsobligaties schommelde rond de laagste niveaus van twee maanden die vorige week werden bereikt.
  • De notulen van de laatste vergadering van de Fed worden verwacht om 1900 GMT. Tekenen van vertragende inflatie in de Verenigde Staten hebben de verwachting aangewakkerd dat de Amerikaanse centrale bank klaar is met het verhogen van de rente. De markten gaan er algemeen van uit dat de Fed de rente tijdens de bijeenkomst in december ongewijzigd zal laten en rekenen momenteel op een kans van meer dan 50% op een renteverlaging van ten minste 25 basispunten in mei, volgens de FedWatch Tool van CME. Lagere rentetarieven verlagen de opportuniteitskosten van het aanhouden van goud.
  • “Ik denk dat de notulen een non-event zullen zijn … Er zou geen sprake zijn van verlagingen, Jerome Powell maakte dat heel duidelijk in zijn persconferentie. Het is gewoon de markt die verlagingen verwacht van de Fed,” zei Meir. De inflatie zal waarschijnlijk “koppig” blijven en de Fed dwingen om de rente langer hoog te houden dan beleggers verwachten, zei Thomas Barkin, voorzitter van de Richmond Fed.
  • Spotzilver steeg met 1% naar $23,64 per ounce, platina bleef vlak op $918,59, terwijl palladium met 0,2% daalde naar $1.076,26.

Economische analyse (Trading Economics):

  • De leidende economische index daalde in oktober met 0,8% en daalde voor de 19e maand op rij, maar de Amerikaanse economie lijkt niet dichter bij een recessie dan toen de reeks verliezen begon. Economen gepolst door de Wall Street Journal hadden een daling van 0,7% voorspeld voor de voorlopende index, een graadmeter van 10 indicatoren die aangeeft of de economie beter of slechter wordt.
  • Het rendement van Amerikaanse 20-jaarsobligaties was 4,73 procent op dinsdag 21 november, volgens de over-the-counter interbancaire rendementsnoteringen voor deze looptijd van staatsobligaties. Historisch gezien bereikte het rendement van Amerikaanse 20-jaarsobligaties een recordhoogte van 6,12 in augustus 2023.

Goud grafiek

Zilver grafiek

Platina Grafiek

Palladium grafiek

Dit document is uitgegeven door Value Trading BV. Hoewel alle redelijke zorg is besteed aan het opstellen van dit document, wordt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid aanvaard voor feitelijke onjuistheden of voor meningen die hierin worden geuit. Meningen, projecties en schattingen kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Dit document is alleen bedoeld ter informatie en voor privégebruik. Het vormt geen aanbod, aanbeveling of verzoek aan een persoon om een transactie aan te gaan of een hedging-, handels- of beleggingsstrategie toe te passen, noch vormt het een voorspelling van waarschijnlijke toekomstige bewegingen in koersen of prijzen of een verklaring dat dergelijke toekomstige bewegingen niet groter zullen zijn dan die welke in een illustratie worden getoond.