+32 (0)3 221 15 69

Marktupdate | 25/10/2023

okt 25, 2023 | Marketupdates | 0 Reacties

“Goud daalt door liquidatie van longposities, maar herstelt zich om nauwelijks lager te eindigen, Midden-Oosten blijft in focus”.

Alleen indicaties | Slotkoersen zijn biedingen | Koersen & grafieken : Trading View | Marktonderzoek Refinitiv | Zie disclaimer hieronder

 

Observaties van vandaag

Goud was dinsdag stabiel in Azië en steeg naar een hoogste punt van de dag op $1980, maar kwam onder aanhoudende long liquidatie in Europa en bereikte een laagste punt van $1954 na oproepen voor een staakt-het-vuren in het conflict in het Midden-Oosten en een stevigere USD. Het gele metaal herstelde echter het grootste deel van haar verliezen en sloot weer een choppy sessie af met een marginaal verlies van 0,1% op $1971. Tot nu toe hield het metaal zich vanochtend dicht tussen $1971 en $1977, waarbij geopolitieke spanningen de belangrijkste focus bleven voor de wereldwijde markten. We verwachten vandaag minder volatiliteit, tenzij er nieuw goed of slecht nieuws uit het Midden-Oosten komt, met goud dat waarschijnlijk tussen $1960 en $1980 zal handelen. Zilver daalde met 0,26% naar $22,92 en lijkt het $23-niveau te gaan omarmen totdat goud zijn volgende stap zet; platina daalde met 1% naar $887, waarbij $900 een moeilijk te nemen technische horde blijkt te zijn; palladium blijft naar zijn eigen pijpen dansen en steeg met 0,53% naar $1129.

Marktcommentaar

  • De goudprijs klom woensdag dankzij de lagere rente op Amerikaanse staatsobligaties, maar het ontbrak aan een impuls om verder te stijgen toen de vraag naar de safe-haven van edelmetaal tekenen van vermoeidheid vertoonde nadat wereldleiders probeerden te voorkomen dat de oorlog tussen Israël en Hamas zich zou uitbreiden. Spotgoud steeg met 0,3% tot $1.975,61 tegen 0227 GMT, na een daling in de voorgaande twee sessies, waarbij het handelde onder de hoogste standen in vijf maanden die vorige week werden bereikt. De Amerikaanse goudfutures bleven stabiel op $1.986,70.
  • “Goud heeft een geweldige run gehad, met een rally van meer dan 10% in tien dagen naar dat belangrijke weerstandsniveau op $ 2000. Maar elke beweging heeft een pauze nodig, en die fase hebben we bereikt,” zei senior analist Matt Simpson van City Index. “Op dit moment zijn intraday bewegingen minder betekenisvol met het Amerikaanse BBP, de toespraak van Powell en een Amerikaans inflatierapport in het verschiet. Maar nu het er naar uitziet dat het conflict in het Midden-Oosten niet onmiddellijk zal escaleren, kan goud moeite hebben om $2.000 te breken. Toch kunnen goudstieren in de verleiding komen om dips boven $1.950 te kopen.”
  • Beleggers houden de oorlog in het Midden-Oosten nauwlettend in de gaten nu wereldleiders aandringen op een pauze of staakt-het-vuren in de gevechten tussen Israël en Hamas in de Gazastrook, zodat humanitaire hulp kan worden geleverd aan belegerde Palestijnse burgers.
  • De markten kijken ook reikhalzend uit naar de publicatie van de Amerikaanse BBP-cijfers voor het derde kwartaal op donderdag en de PCE-prijsindex op vrijdag, in aanloop naar de beleidsbeslissing van de Federal Reserve volgende week.
  • De dollarindex daalde, terwijl de rente op 10-jaars Amerikaanse schatkistpapier daalde toen beleggers zich inkochten in een recente sell-off vanwege zorgen over de economische gevolgen van hogere leenkosten.
  • Spotzilver was vlak op $22,94 per ounce, platina voegde 0,3% toe tot $886,54 en palladium steeg 0,9% tot $1.129,18.
  • Het Zuid-Afrikaanse Anglo-American Platinum zei dinsdag dat de productie van geraffineerd platinagroep-metaal (PGM) in het derde kwartaal met 9% is gedaald als gevolg van een verstoorde watertoevoer naar de verwerkingsfaciliteiten en een lagere concentraatproductie.

Economische analyse

De S&P Global Manufacturing PMI voor de VS steeg van 49,8 in september naar 50 in oktober 2023, waarmee de voorspellingen van 49,5 werden overtroffen, zo bleek uit voorlopige schattingen. Het is de hoogste stand in zes maanden, wat duidt op een stabilisatie van de bedrijfsomstandigheden bij productiebedrijven. Een verdere verbetering van de prestaties van leveranciers en een nog steeds zwakke vraag leidden ertoe dat bedrijven in oktober voor de vijftiende achtereenvolgende maand minder inkochten. Het tempo van de daling was het laagst sinds april, maar bedrijven bleven de nadruk leggen op de afbouw van veiligheidsvoorraden, waarbij de voorraden in de preproductie sneller daalden. Ook de voorraden eindproducten daalden verder. Het tempo van de inkrimping zwakte echter af doordat sommige bedrijven opmerkten dat geannuleerde orders naar de voorraden werden verplaatst als gevolg van een vermindering van de werkachterstand. Ondertussen leidden enkele meldingen van arbeids- en materiaaltekorten bij leveranciers tot de minst duidelijke verbetering van de doorlooptijden sinds januari. bron: Markit Economie