+32 (0)3 221 15 69

Marktupdate | 30/11/2023

nov 30, 2023 | Marketupdates | 0 Reacties

“Goud consolideert na het raken van een hoogste punt in 7 maanden, focus op de Amerikaanse economie”.

Alleen indicaties | Slotkoersen zijn biedingen | Koersen & grafieken : Trading View | Marktonderzoek Refinitiv | Zie disclaimer hieronder

Inzichten voor de dag: Goud breidde zijn rally uit en bereikte een hoogste punt in 7 maanden op $2052 in de vroege Aziatische handel op woensdag, maar kwam onder aanhoudende verkoopdruk in Europa (winstnemingen van centrale banken?) waardoor de AM benchmark in Londen werd neergezet op $2037, voordat het herstelde in New York om weer een actieve sessie af te sluiten met een marginale winst van 0,15% op $2044. Het gele metaal heeft zich vandaag tot nu toe binnen een krap handelsbereik van $2043 tot $2047 gehouden, maar we kunnen later meer volatiliteit verwachten, met de focus op de Amerikaanse economie, wanneer de nieuwste gegevens over persoonlijke inkomsten en uitgaven worden gepubliceerd, samen met de PCE prijsindex, een maatstaf voor inflatie die nauwlettend in de gaten wordt gehouden door de Fed. Als deze economische indicator sterker uitvalt dan verwacht, dan zal dat een correctie uitlokken terug naar de steun op $2010 en helpen om de extreme overboughtstatus van goud op de grafieken te verlichten. Zilver eindigde nauwelijks lager op $25,02, platina daalde 0,95% naar $935 en palladium kelderde 2,54% naar $1034.

Marktcommentaar: 30 november 2023, (bron Reuters)

  • De goudprijs consolideerde in een krappe range en zweefde donderdag dicht bij een hoogste punt in zeven maanden, terwijl beleggers wachtten op een belangrijke inflatieafdruk om te peilen of renteverlagingen in de VS eerder zouden komen dan eerder verwacht. Spotgoud bleef vlak op $2.043,69 per ounce tegen 0225 GMT, na woensdag het hoogste punt sinds 5 mei te hebben bereikt, en was klaar voor de tweede maandelijkse stijging op rij. Amerikaanse goudfutures voor levering in december daalden 0,2% tot $2.044,20.
  • De dollarindex DXY zakte naar een dieptepunt in drie maanden en stond op het punt om in november de slechtste maandprestatie in een jaar neer te zetten. Een zwakkere dollar maakt goud minder duur voor houders van goud in andere valuta.
  • De rente op 10-jaars schatkistpapier bereikte een laagste punt in tweeënhalve maand met 4,2210%. Functionarissen van de Federal Reserve wezen deze week op de mogelijkheid van een renteverlaging in de komende maanden en een afkoeling van de inflatiedruk. Handelaren hebben hun kansen op een renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank verhoogd van een kans van 80% in mei naar een kans van één op twee in maart, zo laat de Fed Watch Tool van CME zien.
  • Beleggers zullen zich richten op het Amerikaanse rapport over de inflatie van de persoonlijke consumptieve bestedingen, dat verschijnt om 1330 GMT, en verder op commentaar van Fed-voorzitter Jerome Powell, die vrijdag zal spreken. De internationale druk op Israël en Hamas om een wapenstilstand te verlengen nam toe nadat opnieuw gijzelaars waren geruild voor Palestijnse gevangenen en humanitaire hulp was geleverd aan de belegerde Gazastrook.
  • De Chinese verwerkende industrie kromp in november voor de tweede maand op rij en in een sneller tempo, zo bleek uit een officiële fabrieksenquête, wat suggereert dat er meer beleidsondersteunende maatregelen nodig zijn om de economische groei te helpen ondersteunen.
  • Spotzilver daalde 0,1% naar $24,99 per ounce. Platina daalde ook met 0,1% naar $931,28. Palladium daalde 0,2% naar $1.025,58 per ounce.

Economische analyse (Trading Economics):

De Amerikaanse economie groeide in het derde kwartaal van 2023 met 5,2% op jaarbasis, hoger dan de 4,9% in de voorlopige raming en de prognoses van 5%. Dit is de sterkste groei sinds het vierde kwartaal van 2021. De investeringen in bedrijfsgebouwen werden hoger bijgesteld en kwamen uit op een stijging van 1,3% in plaats van de aanvankelijk geraamde daling van 0,1%, doordat de daling in bouwmaterialen kleiner was (-3,5% vs -3,8% in de voorlopige raming) en de investeringen in gebouwen met 6,9% stegen (vs 1,6%). Ook de investeringen in woningen stegen voor het eerst in bijna twee jaar en in een veel hoger tempo dan aanvankelijk werd verwacht (6,2% versus 3,9% in de voorlopige raming). Ondertussen voegden de particuliere voorraden 1,4 pp toe aan de groei, tegenover 1,32 pp in de vorige raming, en stegen de overheidsuitgaven sneller (5,5% vs 4,6%). Aan de andere kant stegen de consumentenbestedingen met 3,6%, iets minder dan 4% in de voorlopige raming, maar nog steeds de grootste stijging sinds het vierde kwartaal van 2021. De vertraging was vooral te wijten aan de uitgaven voor diensten. De export steeg met 6% (vs 6,2%) en de import nam minder toe (5,2% vs 5,7%). bron: U.S. Bureau of Economic Analysis

Goud grafiek

Zilver grafiek

Platina Grafiek

Palladium grafiek

Dit document is uitgegeven door Value Trading BV. Hoewel alle redelijke zorg is besteed aan het opstellen van dit document, wordt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid aanvaard voor feitelijke onjuistheden of voor meningen die hierin worden geuit. Meningen, projecties en schattingen kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Dit document is alleen bedoeld ter informatie en voor privégebruik. Het vormt geen aanbod, aanbeveling of verzoek aan een persoon om een transactie aan te gaan of een hedging-, handels- of beleggingsstrategie toe te passen, noch vormt het een voorspelling van waarschijnlijke toekomstige bewegingen in koersen of prijzen of een verklaring dat dergelijke toekomstige bewegingen niet groter zullen zijn dan die welke in een illustratie worden getoond.