+32 (0)3 221 15 69

Marktupdate | 01/12/2023

dec 1, 2023 | Marketupdates | 0 Reacties

“Goud versoepelt voor de 2e dag op rij, maar blijft technisch overbought”.

Alleen indicaties | Slotkoersen zijn biedingen | Koersen & grafieken : Trading View | Marktonderzoek Refinitiv | Zie disclaimer hieronder

Overzicht van de metaalprijzen in tabel

Gedachten voor de dag: Goud was donderdag stabiel in Azië en noteerde een hoogste notering van $2047, maar kwam onder druk te staan in Europa met een daling van de prijs naar $2037,85 bij de AM benchmark in Londen, wat wijst op verkoop door ofwel centrale banken of producenten, of misschien waarschijnlijker een combinatie van beide. Dit werd gevolgd door een bounce naar $2045 kort na de opening in New York, na gunstige inflatiecijfers, maar het herstel was van korte duur en de prijs daalde naar een dieptepunt van $2032 te midden van een matig handelsvolume, toen de USD steeg en de US10YT yields bescheiden winsten boekten. Het gele metaal eindigde 0,39% lager op $2036 en heeft tot nu toe vandaag actief gehandeld tussen $2034 en $2043, waarmee de toon werd gezet voor een volatiele laatste sessie van de week. Zilver ontweek de dalende trend in de edelmetaalsector met een winst van 1% en eindigde dicht bij de highs op $25,27, terwijl platina 0,64% daalde naar $929 en palladium nog eens 2,22% toevoegde aan de scherpe sell-off van de vorige dag en eindigde op $101.

Marktcommentaar: 1 december 2023, (bron Reuters)

  • De goudprijzen leken op weg naar een derde wekelijkse stijging op rij op vrijdag, nadat gegevens die een afkoelende inflatie lieten zien, de weddenschappen op een renteverlaging in de VS verstevigden, waarbij traders nu uitkijken naar commentaar van voorzitter Powell van de Federal Reserve later op de dag. Spotgoud steeg 0,2% op $2.039,63 per ounce tegen 0301 GMT, na een stijging van meer dan $60 in november – de tweede maandelijkse stijging op rij. Amerikaanse goudfutures voor levering in februari stegen 0,1% tot $2.059,30.
  • Uit gegevens van donderdag bleek dat de Amerikaanse consumentenbestedingen in oktober licht zijn gestegen. De jaarlijkse stijging van de inflatie was de kleinste in meer dan 2-1/2 jaar.
  • De dollarindex DXY daalde met 0,2%, na in november de zwakste maandprestatie in een jaar te hebben neergezet, ondanks een sprong van 0,6% vannacht. Een zwakkere dollar maakt goud minder duur voor houders van goud in andere valuta.
  • De rente op 10-jaars schatkistpapier tikte ook lager aan. Ondertussen vroegen vorige week meer Amerikanen een werkloosheidsuitkering aan en steeg het aantal werklozen midden november tot het hoogste niveau in twee jaar, wat wijst op een geleidelijk verslechterende arbeidsmarkt. De afkoelende inflatiedruk en een versoepelende arbeidsmarkt pleiten voor een einde aan de renteverhogingscampagne van de Federal Reserve en een mogelijke renteverlaging in de komende maanden, een retoriek die twee Fed-functionarissen deze week ook al aangaven.
  • Handelaren hebben hun inzet voor een renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank verhoogd van een kans van ongeveer 80% in mei naar een kans van één op twee in maart, zo laat de FedWatch Tool van CME zien. Lagere rentetarieven verlagen de alternatieve kosten van het aanhouden van niet-rentedragend edelmetaal.
  • Onderhandelaars werkten koortsachtig om de pauze in de gevechten tussen Israël en Hamas in Gaza te verlengen. Een hoge Israëlische functionaris herhaalde plannen om de oorlog te hervatten tenzij de Palestijnse militante groep instemt met het vrijlaten van meer gijzelaars.
  • Spot zilver bleef stabiel op $25,24 per ounce. Platina daalde met 0,3% naar 924,17 dollar. Palladium steeg 0,6% naar $1.013,84 per ounce.

Economische analyse (Trading Economics):

De prijsindex voor de persoonlijke consumptieve bestedingen in de VS was in oktober 2023 vlak op maandbasis, de zwakste meting sinds juli 2022, na een stijging van 0,4% in zowel september als augustus, en vergeleken met de prognoses van 0,1%. Een daling van 0,3% in de prijzen van goederen compenseerde een stijging van 0,2% in de kosten van diensten. Het jaarcijfer daalde van 3,4% in september naar 3%, het laagste cijfer sinds maart 2021, wat overeenkomt met de prognoses. Ondertussen daalde de maandelijkse kerninflatie, exclusief voedsel en energie en de favoriete Fed-maatstaf voor inflatie, van 0,3% naar 0,2%. Los daarvan daalde de energie-index met 2,6% op maandbasis, terwijl de voedingswaarde met 0,2% steeg. Tot slot vertraagde de jaarlijkse kerninflatie van 3,7% naar 3,5%, een nieuw dieptepunt sinds medio 2021. bron: U.S. Bureau of Economic Analysis

Goud grafiek

Zilver grafiek

Platina Grafiek

Palladium grafiek

Dit document is uitgegeven door Value Trading BV. Hoewel alle redelijke zorg is besteed aan het opstellen van dit document, wordt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid aanvaard voor feitelijke onjuistheden of voor meningen die hierin worden geuit. Meningen, projecties en schattingen kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Dit document is alleen bedoeld ter informatie en voor privégebruik. Het vormt geen aanbod, aanbeveling of verzoek aan een persoon om een transactie aan te gaan of een hedging-, handels- of beleggingsstrategie toe te passen, noch vormt het een voorspelling van waarschijnlijke toekomstige bewegingen in koersen of prijzen of een verklaring dat dergelijke toekomstige bewegingen niet groter zullen zijn dan die welke in een illustratie worden getoond.