+32 (0)3 221 15 69

Marktupdate | 07/12/2023

dec 7, 2023 | Marketupdates | 0 Reacties

“Goud stabiliseert na het bloedbad van maandag, verwacht zijwaartse handel in de aanloop naar de banencijfers van vrijdag”

Alleen indicaties | Slotkoersen zijn biedingen | Koersen & grafieken : Trading View | Marktonderzoek Refinitiv | Zie disclaimer hieronder

Dagelijkse marktupdate tabel 7 december 2023

Gedachten voor de dag: Goud stabiliseerde zich na het bloedbad aan het begin van de week, met een vroeg dieptepunt van $2018 in Azië op woensdag en daarna een gestage stijging tot $2035 kort na de Europese opening. Nieuwe verkopen dreven de prijs terug naar $2021,40 bij de AM benchmark in Londen en dit werd gevolgd door een periode van zijwaartse handel tussen $2022 en $2032, voordat de prijs eindigde met een bescheiden winst van o,3% op $2025. Het gele metaal handhaafde zich vanochtend tot nu toe tussen $2024 en $2030 en we verwachten nog een dag van consolidatie binnen een trading range van $2015 en $2035 in de aanloop naar de nauwlettend in de gaten gehouden Amerikaanse werkgelegenheidscijfers van morgen, die een hernieuwde prijsvolatiliteit zouden kunnen veroorzaken en de toon zouden kunnen zetten voor de rest van de maand. Zilver breidde zijn daling uit naar een derde sessie en eindigde 1,08% lager op $23,90, terwijl het koper lager volgde; platina had opnieuw een teleurstellende dag, eindigend op de laagste niveaus en 1,22% lager op $890, terwijl palladium een bescheiden sprongetje maakte en 0,96% hoger eindigde op $945.

Marktcommentaar: 07 december 2023, (bron Reuters)

  • De goudprijzen stegen donderdag, nadat tekenen van een afkoelende Amerikaanse arbeidsmarkt inzetten op een renteverlaging begin volgend jaar ondersteunden, terwijl traders ook wachtten op een belangrijke banenafdruk later op de dag die aanwijzingen zou kunnen geven over het traject van de Federal Reserve. Spotgoud stond 0,1% hoger op $2.027,12 per ounce om 0159 GMT. Amerikaanse goudfutures daalden 0,2% naar $2.044,10.
  • De dollarindex DXY daalde met 0,1% ten opzichte van een mandje valuta, waardoor goud minder duur werd voor houders van andere valuta.
  • De rente op 10-jaars schatkistpapier schommelde rond het laagste punt in drie maanden. Het aantal vacatures in de VS daalde in oktober naar het laagste niveau in 2,5 jaar en de loonsom in de VS steeg vorige maand minder dan verwacht, wat duidt op een geleidelijke afkoeling van de arbeidsmarkt.
  • Andere gegevens op woensdag toonden aan dat de arbeidskosten per eenheid product in de VS in het derde kwartaal veel lager waren dan aanvankelijk werd gedacht, te midden van een robuuste productiviteit van werknemers. Lagere rentetarieven hebben de neiging om niet-rentedragend edelmetaal te ondersteunen.
  • Beleggers wachten nu op belangrijke Amerikaanse non-farm payrolls data op vrijdag, die kunnen helpen om de rentevooruitzichten verder te peilen, in aanloop naar de bijgewerkte economische en renteprognoses van de Fed op hun beleidsvergadering van 12-13 december. Handelaren houden rekening met een kans van ongeveer 60% op een renteverlaging tegen maart volgend jaar, zo laat de FedWatch Tool van CME zien.
  • De Bank of Canada hield woensdag haar belangrijkste daggeldrente op 5% en liet de deur open voor een volgende verhoging.
  • Spotzilver daalde 0,4% naar $23,79 per ounce, terwijl platina 0,3% daalde naar $887,40 en palladium 0,1% lager uitkwam op $942,40 per ounce.

dagelijkse marktupdate belangrijke Amerikaanse economische rapporten & gebeurtenissen tabel

Economische analyse (Trading Economics):

  • Particuliere bedrijven in de VS hebben in november 2023 103K werknemers aangenomen, minder dan de neerwaarts bijgestelde 106K in oktober en de verwachtingen van 130K. De dienstensector voegde 117K banen toe, aangevoerd door handel, transport & nutsvoorzieningen (55K); onderwijs & gezondheidszorg (44K); financiële activiteiten (11K) en informatie (4K), banen gingen verloren in vrije tijd en gastvrijheid (-7K) en professionele/zakelijke diensten (-5K). Ondertussen verloor de goederensector 14K banen door de verwerkende industrie (-15K) en de bouw (-4K). Ondertussen bleef de loonstijging vertragen met een loonstijging van 5,6% voor werkzoekenden, de kleinste sinds september 2021. De lonen van baanwisselaars stegen met 8,3%, het minst sinds juni 2021. bron: Automatic Data Processing, Inc.
  • De arbeidsproductiviteit van niet-agrarische bedrijven steeg in het derde kwartaal van 2023 met 5,2%, een versnelling ten opzichte van de stijging van 3,6% in het derde kwartaal en meer dan de voorlopige schattingen van een stijging van 4,7%. De stijging van de arbeidsproductiviteit is de hoogste sinds het derde kwartaal van 2020, toen de productiviteit met 5,7 procent toenam. De productie steeg met 6,1% (tegen 5,9% in de voorlopige cijfers), terwijl het aantal gewerkte uren steeg met 1,1% (tegen 0,9%). Ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden steeg de arbeidsproductiviteit in het niet-agrarische bedrijfsleven met 2,4%, ook boven eerdere schattingen van 2,2%. bron: U.S. Bureau of Labor Statistics.

Goud grafiek

Zilver grafiek

Platina Grafiek

Palladium grafiek

Dit document is uitgegeven door Value Trading BV. Hoewel alle redelijke zorg is besteed aan het opstellen van dit document, wordt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid aanvaard voor feitelijke onjuistheden of voor meningen die hierin worden geuit. Meningen, projecties en schattingen kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Dit document is alleen bedoeld ter informatie en voor privégebruik. Het vormt geen aanbod, aanbeveling of verzoek aan een persoon om een transactie aan te gaan of een hedging-, handels- of beleggingsstrategie toe te passen, noch vormt het een voorspelling van waarschijnlijke toekomstige bewegingen in koersen of prijzen of een verklaring dat dergelijke toekomstige bewegingen niet groter zullen zijn dan die welke in een illustratie worden getoond.