+32 (0)3 221 15 69

Marktupdate | 29/11/2023

nov 29, 2023 | Marketupdates | 0 Reacties

“Goud stijgt naar belangrijke weerstand op $2050 terwijl de USD US10YT yields kelderen”.

Alleen indicaties | Slotkoersen zijn biedingen | Koersen & grafieken : Trading View | Marktonderzoek Refinitiv | Zie disclaimer hieronder

Inzichten voor de dag: Goud flatteerde in Azië en Europa tussen een dieptepunt van $2012 en $2018 op dinsdag, waarmee de doorbraak boven het cruciale $2000 niveau werd geconsolideerd, voordat het steeg naar een hoogste punt in 7 maanden op $2043 in New York op een hevig handelsvolume, toen de USD scherp daalde en de US10YT yields kelderden na dovish retoriek van Fed-leden die het signaal versterkte dat de volgende rentestap van de Amerikaanse centrale bank een renteverlaging volgend jaar zal zijn. Het gele metaal eindigde 1,34% hoger op $2041 en heeft haar rally vanochtend uitgebreid tot $2052 en lijkt op weg naar een volatiele sessie met de recordhoogte van $2077, die op4 mei van dit jaar werd genoteerd. Deze laatste piek heeft goud echter extreem overbought gemaakt met een 30-daagse RSI-waarde van 71 en is duidelijk kwetsbaar voor een correctie terug naar de steun op $2010. Het potentiëel handelsbereik vandaag is $2055 tot $2025. Zilver volgde goud hoger, toen het industriële metaal voor het eerst sinds juli weer boven de $25 uitkwam en 1,58% hoger eindigde op $25,03; platina boekte een sectorleidende winst van 2,5% tot $944, maar palladium ontweek de stijgende trend en eindigde 1,85% lager op $1061.

Marktcommentaar: 29 november 2023, (bron Reuters)

  • De goudprijs bereikte woensdag een hoogste punt in bijna zeven maanden, gestuwd door een langdurige daling van de Amerikaanse dollar en obligatierendementen toen de markten er meer vertrouwen in kregen dat de Federal Reserve de rente waarschijnlijk zal verlagen in de eerste helft van volgend jaar. Spotgoud steeg 0,3% tot $2.047,21 per ounce om 0236 GMT. Amerikaanse goudfutures voor levering in december stegen 0,4% tot $2.047,80 per ounce.
  • De dollarindex gleed naar een dieptepunt in meer dan drie maanden ten opzichte van zijn rivalen en hield rekening met een daling van bijna 4% in november, de slechtste maandprestatie in een jaar. Een zwakkere dollar maakt goud minder duur voor houders van goud in andere valuta.
  • De rente op 10-jaars schatkistpapier daalde naar een dieptepunt van meer dan twee maanden: 4,2860%. Fed-gouverneur Christopher Waller – een bekende havik en invloedrijke stem bij de centrale bank – wees dinsdag op een mogelijke renteverlaging in de komende maanden, waarmee hij de marktverwachtingen voedde dat de Amerikaanse rente zijn hoogtepunt heeft bereikt. Handelaren verwachten algemeen dat de Amerikaanse centrale bank de rente in december zal handhaven, terwijl ze een kans van meer dan 70% inschatten voor een versoepeling in mei volgend jaar, vergeleken met een kans van 50% een dag eerder, zo laat de FedWatch Tool van CME zien. Lagere rentetarieven verlagen de alternatieve kosten van het aanhouden van niet-rentedragend edelmetaal.
  • De Australische inflatie is in oktober sterker gedaald dan verwacht doordat de goederenprijzen zijn gedaald. Dit bevestigt dat de centrale bank volgende week de rente ongewijzigd zal laten.
  • Er werd verwacht dat Hamas en Israël meer gijzelaars en gevangenen zouden vrijlaten op de laatste dag van een verlengd bestand van zes dagen in het conflict in de Gazastrook, terwijl de aandacht werd gericht op de vraag of bemiddelaar Qatar nog een verlenging kon bedingen.
  • Spotzilver steeg 0,4% tot $25,09 per ounce; platina bleef stabiel op $939,83; palladium steeg 0,4% tot $1.059,69 per ounce.

Economische analyse (Trading Economics):

De gemiddelde prijzen van eengezinswoningen met hypotheken gegarandeerd door Fannie Mae en Freddie Mac in de Verenigde Staten stegen in september 2023 met 0,6% ten opzichte van de voorgaande maand, na een opwaarts herziene stijging van 0,7% in augustus en boven de marktconsensus van 0,4%. Kijkend naar het derde kwartaal als geheel lieten de huizenprijzen een kwartaal-op-kwartaal stijging zien van 2,1% en een jaar-op-jaar groei van 5,5%. “De groei van de huizenprijzen in de VS bleef versnellen in het derde kwartaal en steeg meer dan in elk van de vier voorgaande kwartalen,” zei Dr. Anju Vajja, Principal Associate Director in FHFA’s Division of Research and Statistics. “De huizenprijzen stegen in het derde kwartaal in alle tellingsdivisies en zijn hoger dan een jaar geleden, voornamelijk door een laag aanbod van te koop staande woningen.”. bron: Federal Housing Finance Agency

Goud grafiek

Zilver grafiek

Platina Grafiek

Palladium grafiek

Dit document is uitgegeven door Value Trading BV. Hoewel alle redelijke zorg is besteed aan het opstellen van dit document, wordt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid aanvaard voor feitelijke onjuistheden of voor meningen die hierin worden geuit. Meningen, projecties en schattingen kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Dit document is alleen bedoeld ter informatie en voor privégebruik. Het vormt geen aanbod, aanbeveling of verzoek aan een persoon om een transactie aan te gaan of een hedging-, handels- of beleggingsstrategie toe te passen, noch vormt het een voorspelling van waarschijnlijke toekomstige bewegingen in koersen of prijzen of een verklaring dat dergelijke toekomstige bewegingen niet groter zullen zijn dan die welke in een illustratie worden getoond.